9 травня - 66-а річниця Перемоги Радянського Союзу над фашистською Німеччиною у Великій Вітчизняній війні.

Довідка "SQ". 22 червня 1941 р. почалася Велика Вітчизняна війна. Ця війна тривала 1418 діб. Велика Вітчизняна стала складовою частиною Другої світової війни, в якій брало участь більше 60 держав. Бойові дії велися в країнах Європи, Азії і Африки, у морях і океанах. Завершальні удари 1945 р. збройні сили СРСР завдали в Східній Пруссії, західної Польщі та Чехословаччини. З 16 квітня до 8 травня 1945 р. пройшла операція, в результаті якої війська СРСР оволоділи столицею Німеччини Берліном (2 травня). Розвиваючи подальший наступ, радянські війська вийшли на р.Ельбу, де з'єдналися з американськими та англійською військами. У Берлінській операції було задіяно понад 2,5 млн. солдатів і офіцерів, 6250 танків і самохідних знарядь, 7500 літаків. За добу Червона Армія втрачала, за офіційними даними, більше 15 тис. військовослужбовців. Усього радянські війська в Берлінській операції втратили убитими і пораненими понад 352 тис. чол. Війська СРСР повністю розгромили 70 піхотних, 12 танкових і 11 моторизованих дивізій супротивника, взяли в полон близько 480 тис. осіб.

У ході штурму рейхстагу 1 травня (за іншою версією - 30 квітня) над будівлею М.А Єгоровим і М.В.Кантарія був вивішений Прапор Перемоги. У другій половині наступного дня червоний прапор перенесли на скляний купол будівлі рейхстагу, де він залишався до Дня Перемоги. Після цього прапор на транспортному літаку доставили до Москви, і з тих пір він зберігається в Центральному музеї Збройних сил.

8 травня 1945 р. керівництво гітлерівської Німеччини підписала акт про капітуляцію.

24 червня 1945 р. на Червоній площі в Москві відбувся Парад Перемоги. На параді урочистим маршем пройшли зведені полки Карельського, Ленінградського, 1-го Прибалтійського, 1-го, 2-го і 3-го Білоруських, 1-го, 2-го, 3-го і 4-го Українських фронтів, зведений полк Військово -Морського Флоту. У складі полку 1-го Білоруського фронту особливою колоною пройшли представники Війська польського. Попереду зведених полків фронтів йшли командувачі фронтами і арміями, Герої Радянського Союзу несли прапори частин і з'єднань. Парад завершився маршем 200 прапороносців, що кинули прапори переможених німецьких військ на поміст біля підніжжя Мавзолею.

День Перемоги був і залишається одним з найбільш шанованих свят у країнах колишнього Радянського Союзу.
У Харкові пройде низка святкових заходів, серед яких - парад військових військ і демонстрація військової техніки (пл.Свободи, початок о 12.00), святкова концертна програма (пл.Свободи, початок о 19.00), святковий феєрверк (там же, 22.00). Також у кожному районі Харківської області пройдуть заходи, присвячені 66-річчю Великої Перемоги.