8 травня - День пам'яті та примирення, присвячений пам'яті жертв Другої світової війни, Міжнародний день Червоного Хреста і Червоного Півмісяця та День солдатської матері, 9 травня - День матері в Україні

Довідка "SQ". 22 листопада 2004 р. Генеральна Асамблея ООН проголосила 8 та 9 травня днями пам'яті і примирення і, визнаючи, що держави-члени ООН можуть мати свої Дні перемоги або звільнення, запропонувала всім державам-членам, організаціям системи ООН, неурядовим організаціям і приватним особам щорічно відповідним чином відзначати один із цих днів або обидва ці дні як данину пам'яті всіх жертв Другої світової війни.

День Червоного Хреста (ЧХ) і Червоного Півмісяця (ЧП) заснований на честь швейцарського гуманіста Анрі Дюнана, який народився в цей день 1828 р. У середині XIX ст. з його ініціативи вперше стали створюватися групи добровольців, які надавали допомогу пораненим на полях битв. У 1863 р. за його ініціати була скликана конференція, що поклала початок міжнародному товариству КК. Офіційно назва "Міжнародний Червоний Хрест" була затверджена 1928 р. на 13-ій міжнародній конференції в Гаазі, де був прийнятий статут організації, який змінювався згодом у 1952 і 1965 рр. На 25-й міжнародній конференції КК, що відбулася в жовтні 1986 р., була затверджена нова назва організації - "Міжнародний рух Червоного Хреста і Червоного Півмісяця". Організація налічує 97 млн. волонтерів. Завдання ЧХ - надання допомоги пораненим, хворим і військовополоненим під час збройних конфліктів, допомога жертвам стихійних лих. Зараз товариства ЧХ діють у 176 країнах світу.

Товариство Червоного Хреста України (ТЧХУ) нараховує понад 6,3 млн. активістів та помічників. Патронажна система ТЧХУ налічує більше 3,2 тис. висококваліфікованих сестер милосердя. Щорічно товариство обслуговує понад 105 тис. самотніх хворих похилого віку, близько 23 тис. інвалідів війни та праці, більше 25 тис. учасників Великої Вітчизняної війни, понад 8 тис. інвалідів дитинства.

У багатьох країнах світу відзначають День матері 13 травня. В Україні цей день відзначається у другу неділю травня відповідно до указу президента України від 10 травня 1999 р. № 489/99.

Історія свята така: 1908 р. молода американка Анна Джервіс з Філадельфії виступила з ініціативою вшанування матерів у пам'ять про свою матір, яка передчасно померла. Анна писала листи до державних установ, законодавчих оргаів, видатних осіб з пропозицією один день у році присвятити вшануванню матерів. Її старання увінчалися успіхом - 1910 р. штат Вірджинія (США) перший визнав День матері як офіційне свято.
Шанування жінки-матері в Україні є давньою традицією, її з давніх часів вихваляли як берегиню сім'ї, роду і народу. Пізніше це шанування посилилося поклонінням Матері Божій - заступниці і покровительці всіх українців, а надалі - любов'ю до вимріяної матері-України. Особливо широко це свято відзначається і сьогодні в Західній Україні, влаштовуються святкові вечори, виставки, концерти, забави.

День солдатської матері в Збройних силах України встановлено наказом міністра оборони України Михайлом Єжелем (№ 239 від 4 травня 2011 р.). Свято буде відзначатися в кожну другу неділю після Великодня, цього року - 8 травня. Це свято заснували з метою вшанування історичної ролі жінки-матері у формуванні моральних і духовних якостей захисників Вітчизни, подальшого розвитку військових традицій, посилення військово-патріотичного виховання особового складу Збройних сил і на підтримку ініціативи громадських організацій.