8 березня - Міжнародний жіночий день, а також день битви у с. Соколове (Зміївський р-н Харківської обл.) радянських і чехословацьких солдатів проти фашистських загарбників.

9 березня - 198-я річниця з дня народження Т.Шевченка, а також Всесвітній день діджея.

10 березня - День землевпорядника.

Довідка "SQ". Історія свята Міжнародного жіночого дня починається з весни 1857 р., коли текстильниці Нью-Йорка вийшли на демонстрацію і пройшли "маршем порожніх каструль" по Манхетену. Вони вимагали підвищення зарплати, поліпшення умов праці і рівних прав для жінок. Тоді демонстрацію розігнала поліція. Через понад 50 років, в останню неділю лютого 1908 р., тисячі жінок знову вийшли на вулиці Нью-Йорка. Демонстрація ця була приурочена до Жіночого дня 1857 р. Жінки знов вимагали виборчого голосу, виступили проти жахливих умов праці й особливо проти праці дітей. Поліція отримала наказ розігнати демонстрацію. У наступному, 1909 р., Жіночий день знов був відмічений маршами і страйками жінок. У 1910 р. соціалістки провели Жіночий день уже по всій Америці.

У тому ж році в Копенгагені пройшла Друга міжнародна конференція жінок-соціалісток, у якій взяли участь більше 100 жінок з 17 країн, у т.ч. з США. Вперше Міжнародний жіночий день був проведений 19 березня 1911 р. у Німеччині, Австрії, Данії і деяких інших європейських країнах. Ця дата була вибрана жінками Німеччини, тому що в цей день 1848 р. король Пруссії під загрозою озброєного повстання дав обіцянку провести реформи, включаючи невиконане введення виборчого права для жінок.

1914 р. уперше повсюдно Міжнародний жіночий день провели 8 березня, тому що він збігся з неділею, тобто неробочим днем. Так і закріпилося святкування цього дня на цій даті.

8 березня 1943 р. під Соколово відбувся бій, у якому проти фашистських загарбників воювали бійці чехословацького батальйону. Тут, на околиці села, вони тримали оборону, отримавши військовий наказ не пропустити через р.Мжу жодного фашистського танка, жодного солдата. Начальником оборони Соколового був призначений командир 1-ї роти, найбоєздатнішою роти в чехословацькому батальйоні, підпоручик Отакар Ярош. Бої на межі чехословацького батальйону тривали до 13 березня. Бойове завдання було виконане. Під Соколовим фашисти не пройшли, але перемога далася дорогою ціною - 112 воїнів загинули, 180 були поранені. У бою 8 березня загинула й О.Ярош. Йому посмертно були присвоєне звання надпоручика (капітан) і Героя Радянського Союзу (у Харкові є вулиця, що носить його ім'я). Як згадували колишні медсестри, напередодні бою, 7 березня, О.Ярош не забув привітати їх з Міжнародним жіночим днем.

Зараз у Соколовому на місці бою стоїть пам'ятник. На граніті висічені слова: "Минуть століття, але в пам'яті вдячних поколінь назавжди збережуться подвиги радянських і чехословацьких воїнів, полеглих у боротьбі проти фашизму". Поруч з обеліском дві плити з чорного мармуру. Під однією поховані воїни 25-ї Чапаєвської дивізії, під іншою - чехословацькі солдати й офіцери. За час роботи музею його відвідали більше двох мільйонів осіб, з них більше 100 тисяч іноземців.

9 березня відзначається 198-я річниця з дня народження українського поета, художника і громадського діяча, автора "Кобзаря" Тараса Шевченка. У Харкові в цей день громадськість міста та представники місцевих органів влади покладуть квіти до пам'ятника Т.Шевченку на вулиці Сумській. Також у Харкові до річниці з дня народження Кобзаря випущена книга, присвячена пам'ятникам Т.Шевченку в Україні.

9 березня в більшості країн світу, починаючи з 2002 р., відзначають Міжнародний день ді-джея, або World DJ Day. Щорічно в цей день у багатьох країнах проводять благодійні акції, кошти від яких перераховують на допомогу дитячим організаціям. Розрізняють декілька типів ді-джеїв. Радіо-ді-джеї представляють і програють музику, яка передається каналами радіомовлення AM, FM, короткохвильовим, цифровим або каналам радіостанцій інтернету. Клубні ді-джеї вибирають і програють музику в барах, нічних клубах, на дискотеках і на стадіонах. Мобільні диск-жокеї подорожують з портативними звуковими системами та презентують музику на різних заходах.

Професійне свято День землевпорядника-встановлене указом президента України Леоніда Кучми (№ 1556/99 від 11 грудня 1999 р.) на підтримку ініціативи Державного комітету України з земельних ресурсів і Союзу землевпорядників України. Відзначається щорічно в другу суботу березня.