3 листопада - День інженерних військ, а також День ракетних військ і артилерії.

Довідка "SQ". День інженерних військ затверджений указом президента України від 27 жовтня 1999 р. "на знак видатних заслуг саперів, ветеранів і воїнів-інженерів України". Організаційно частини і підрозділи інженерних військ ЗС України входять до складу сухопутних військ, військ протиповітряної оборони та військово-морських сил, а в складі військово-повітряних сил є інженерно-аеродромні частини і підрозділи. Одним з основних завдань інженерних військ є установка й утримання мінних полів і невибухових загороджень (колючий або ріжучий дріт, протитанкові рови, барикади, завали на дорогах). Воїни-інженери намагаються ускладнити просування противника, руйнуючи дороги, мости, знищуючи системи водопостачання, газопостачання, електропостачання, ємності з пальним, нафтопромисли.

Також інженерні війська залучаються до ліквідації наслідків стихійних лих, зокрема, повеней, захисту мостів та гідротехнічних споруд під час льодоходу, проведення рятувальних робіт. Саме військові інженери з перших днів трагедії на Чорнобильській АЕС приступили до виконання завдань з ліквідації наслідків аварії у безпосередній близькості до реактора. За час незалежності Україна воїнами інженерних військ було виявлено і знищено понад 385 тис. мін, снарядів, гранат, більшість з яких залишилася в землі з часів Великої Вітчизняної війни.

Цього ж дня в Україні відзначається День ракетних військ і артилерії. Він встановлений указом президента України від 31 жовтня 1997 р. ракетного війська входять до складу сухопутних військ Збройних сил Украіни. Ракетние війська і артилерія складаються із з'єднань оперативно тактичних і тактичних ракет, з'єднань і частин гаубичної, гарматної, реактивної та протитанкової артилерії, артилерійської розвідки, мінометних підрозділів та підрозділів протитанкових керованих ракет. Вони призначені для ураження живої сили, танків, артилерії, протитанкових засобів противника, авіації, об'єктів протиповітряної оборони та інших важливих об'єктів при веденні бою.