Учасники: президент і головний тренер МФК "Моноліт" Роман Перадзе, PR-директор Віктор Омельченко, прес-аташе Вадим Акімов.

В.Акімов

- Доброго дня, шановні колеги! Цього літа команда практично повністю змінила свій склад - контракт з клубом підписали 5 нових футболістів: Сергій Ткаченко, Віталій Колесник, Олександр Храбров, Олександр Колесніков і Вадим Іванов. Також було взято в оренду футболіста луганського МФК Сергія Діденка. Офіційне представлення футболістів відбудеться пізніше, напевно, після першого туру. Команда в цьому міжсезонні провела два передсезонних збори, зіграла низку товариських матчів і взяла участь у двох турнірах - у Кубку звільнення і Кубку Донбасу.

- Чи все задумане вдалося втілити в підготовці до нового сезону, і які завдання поставлені перед командою?

Р.Перадзе

- Так, ми все розпланували, провели два навчально-тренувальні збори, взяли участь у двох турнірах, як вже було сказано. Всі завдання, які були поставлені на передсезонний збір, виконані. Що стосується завдань на сезон, то, чесно кажучи, поки я хотів би їх озвучити команді, а потім уже винести на огляд громадськості. З командою поки не розмовляв, завтра ми плануємо зібрати команду й озвучити завдання на сезон.

- Дайте характеристику новим гравцям?

- Думаю, такий гравець, як С.Ткаченко, не потребує представлення, він двічі чемпіон України, був у складі "Шахтаря", "Енергії", останній рік грав у Польщі, де також боровся за чемпіонство. Тому такий футболіст нам буде корисний у команді. О.Храбров - також досить досвідчений гравець, він не грав на такому високому рівні, але він гравець хорошого класу. Думаю, що він додасть організованості і впевненості нашій команді. Решта гравців більш молоді. В.Іванов молодий, але грав уже і в Росії, і в Білорусі, де боровся за чемпіонство, грав у білоруській лізі чемпіонів. Він ще молодий, але, думаю, у нього великий потенціал. В.Колесник - гравець хорошого рівня, який зміцнить команду, він може виходити і добиватися результату. А С.Діденко та О.Колесников - молоді хлопці, ми на них дивилися протягом збору, у них гарний потенціал, сподіваюся, що вони освояться в нашому клубі.

- Чи знайшли ви воротаря?

- На жаль, це питання ми поки не закрили. Пару гравців приходили на перегляд, але їхній рівень нас не задовольнив. Зараз ведемо роботу в ому напрямку. Подумуємо, що, можливо, є сенс просто взяти якогось воротаря з чемпіонату міста.

- Як би ви оцінили підсумки передсезонних турнірів?

- Почну з Кубка звільнення. Вважаю, що почали непогано, але потім програли дві останні гри. Це, чесно кажучи, стало для нас несподіванкою. Думаю, що причина була в тому, що команда оновилася. Начебто і багато досвідчених гравців прийшло, але відразу взяти і все виграти, неможливо. Потрібно притертися, зрозуміти один одного, об'єднатися. Люди приїхали з різних міст, не знайомі один з одним. Думаю, що причина програшів саме в тому, що не було спільного досвіду гри. А в основному, вважаю, ми виступили доволі непогано. Програли "Шахтарю", "Іберії", друга - це команда абсолютно іншого рівня. У нас в Україні відповідає рівню "Іберії" тільки одна команда - це наш чемпіон. З "Шахтарем" була абсолютно рівна гра, просто нам трохи не пощастило: ми пропустили гол з рикошету з центру поля. А так у нас теж було багато хороших моментів, у тому числі чотири потрапляння в штангу. Я вважаю, що ми непогано зіграли, головне, що рівень гри нас задовольнив. Ми досить сильно виглядали.

- Якось розвивається питання щодо створення власного приміщення?

- Ми вже уклали договір з проектною фірмою, яка нам зробить проект. Вже є земля, у нас буде два зали, офісні приміщення. Надалі планується і Палац спорту побудувати, але, думаю, на першій стадії буде тільки два тренувальних зали й офіс. Протягом трьох-чотирьох місяців нам нададуть проект. Після почнемо будівництво. Це буде в районі станції метро "Академіка Павлова", біля студентського містечка.

- Де буде грати команда в цьому сезоні?

- Грати переважно будемо у Палаці спорту, якщо він не буде зайнятий. Що стосується другого залу, то ми намагаємося домовитися з ДС "Локомотив". Але тут є моменти, ми їх обговорюємо. Якщо не вийде з "Локомотивом", то, швидше за все, будемо грати в спорткомплексі Харківського національного університету ім.В.Каразіна. Але думаю, що основні матчі будемо грати у Палаці спорту.

- Що вас змусило піти на оновлення команди?

- Мене абсолютно не влаштовувало ставлення тих людей, які грали минулого року в команді. Результати, які моя команда півтора роки демонструвала, мене не задовольняли. Ми жодного разу за цей час не обіграли команду з першої п'ятірки. Я прийшов до висновку, що багато людей, які перебували в команді, не відповідають рівню професійних футболістів. Минулого року, як мені здалося, багато хто вирішував свої завдання й задовольнявся тим, що у них є. Я люблю працювати з людьми, які хочуть чогось добитися, рости і вигравати в кожному матчі. Я сказав їм минулого року, що обігрувати команди, які знаходяться на передостанньому або останньому місці, я можу і з молоддю. Нашій команді потрібно рости, вигравати у серйозних команд. Саме тому я і пішов на перестановку, пожертвувавши минулим сезоном. З колишніх членів команди залишилося лише дві людини. Шкода, що колишні гравці мене не зрозуміли, не скористалися своїм шансом. Всім казав, всіх попереджав, вони не захотіли. Зараз в команду підібрані люди, які хочуть рости, у них є потенціал, а головне - є бажання.

- Люди, які пішли з команди, вже знайшли собі місця в інших командах?

- Ну, Віктор Турчак пішов у "Єнакієвець", це, напевно, єдина людина, яку я б хотів залишити, розмовляв з ним. Але він вирішив, що пішов на підвищення. Я так не вважаю, думаю, що "Єнакієвець" - це не той клуб, у який можна йти. Багато наших харківських хлопців туди пішли і зараз там "гинуть". Єдиний, хто пішов на підвищення, це Максим Воронін - він пішов у "Шахтар", команду з ім'ям і амбіціями. Я йому бажаю удачі!

Взагалі у футбольному світі все бачать, хто працює, а хто ні. Ті, хто працює, всі влаштувалися.

- Які стосунки між харківськими командами вищої ліги "Локомотивом" і "Монолітом"?

- Ми намагалися цього року неодноразово сісти за стіл переговорів, обговорити наші взаємини. Але так і не вийшло у нас зустрітися: то ми виїжджали на збори, то вони. Бажання працювати разом було, ми хотіли взяти у них в оренду пару молодих гравців, але, як я вже сказав, зустрітися так і не вийшло.

- Чи плануєте ви ще брати в команду новачків?

- Поки що ні, тільки воротар нам потрібен. А так, я вважаю, команда повністю укомплектована. Нещодавно приїхав С.Ткаченко. Учора перший раз тренувався, видно, що це людина високого рівня, яка додасть нашій команді впевненості і буде прикладом для молодих футболістів, які будуть прагнути досягти такого ж рівня. Він прийшов з польської команди "Хуртап", яка нещодавно оголосила про своє банкрутство. Над тим, щоб його взяти, я навіть не розмірковував.

- О.Храбров буде продовжувати роботу тренером ФК "Металіст"?

- Ми з ним спілкувалися, я йому сказав, що якщо це не буде ніяк відбиватися на роботі, то я не проти. Він мене запевнив у тому, що це ніяк не відіб'ється на наших стосунках.

В.Акімов

- У своєму першому інтерв'ю ми ставили йому це питання. Він відповів, що для нього і в "Металісті" пішли на поступки. Він буде продовжувати поєднувати роботу тренера "Металіста" і гравця "Моноліту".

- Все-таки, якщо можна, відкрийте завісу, розкажіть про плани команди на цей сезон?

- Однозначно – потрапити до плей-офф. Більш конкретно важко сказати.

- Де будете грати перші три гри?

- Перші три тури ми з Харкова виїжджати не збираємося.

Ви, напевно, помітили, що на екрані виведено новий логотип команди. Про це розповість Віктор Федорович Омельченко. Чим все-таки було викликано це рішення?

В.Омельченко

- Логотип клубу наразі - це, в першу чергу, кольори клубу: темно-синій і жовтий. Далі ми довго думали, який все-таки повинен бути знак, бренд, який би відрізняв нашу команду. Ми зупинилися на гепарді. Всі розуміють, що міні-футбол славиться динамічною, швидкісною грою, це й азарт, і божевільні контратаки, швидкості. Всі ці характеристики властиві цій тварині. Зміна логотипу була викликана тим, що хотілося розкручувати футбольний клуб за правилами розкрутки спортивних команд, клубів. Ми починаємо все з нуля, працюємо з уболівальниками, фан-клубом, спонсорами.

- Як ведеться робота з уболівальниками, на скільки зараз складно організувати фан-клуб?

- Якщо ви пам'ятаєте, в минулому сезоні вболівальниками команди "Моноліт" були 10-15 осіб, це були подруги, дружини хлопців. При хорошому розкладі приходило максимум 100 осіб, більшість з яких були "роззяви". Зараз ми знайшли людей, які будуть займатися безпосередньо фан-клубом. Хотілося б, щоб це були ініціативні, творчі люди. У кінцевому підсумку наш фан-клуб буде громадською організацією. Ми ростемо, і інтерес до нас зростає.

Ми хочемо цього року укласти договори з компаніями Харкова про трансляцію матчу, зараз ведуться переговори. Крім того, створюється сайт, де будуть викладатися всі відео матчів. Якщо потрібна додаткова інформація, то можна завжди звертатися до прес-аташе клубу, який відповість на всі питання.