Співробітники управління Служби безпеки України (СБУ) в Харківській області розкрили факт протиправної діяльності посадових осіб місцевого відділення одного з державних банків України в Харківській області. Про це повідомили "SQ" в прес-центрі управління.

Як встановили в СБУ, влітку 2008 р. посадові особи банківської установи, зловживаючи своїм службовим становищем, незаконно видали громадянину кредит у розмірі понад півмільйона гривень. При оформленні кредиту службовці банку прийняли фіктивні довідки про місце роботи позичальника і розмір його заробітної плати, які він надав до банківської установи. При цьому працівники банку навіть не намагалися перевірити достовірність цих документів, як того вимагають внутрішні нормативні документи банку. Не викликали також сумнівів у банківських службовців висновки про оцінку заставного нерухомого майна позичальника, вартість якого, як встановили співробітники СБУ, була завищена майже вдвічі. Після закінчення терміну дії кредитного договору грошові кошти у відділення державного банку повернуті не були, в результаті чого фінансовій установі було завдано матеріальної шкоди в особливо великих розмірах.

Слідчий відділ управління СБУ в Харківській області за фактом розтрати посадовими особами відділення державного банку грошових коштів порушив кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.5 ст.191 (розтрата майна в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України. За скоєння такого злочину передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 7 до 12 років з конфіскацією майна.