Ленінський районний суд Харкова 29 листопада виніс вирок у справі про міліцейський канал наркотиків у Харкові. Звинувачувалися троє співробітників міліції і кілька громадян. Суд засудив їх до різних термінів позбавлення волі. Про це повідомив "SQ" Роман Осинський, адвокат обвинуваченого міліціонера Володимира Брумма.

За словами адвоката, суд визнав В.Брумма винним у торгівлі наркотиками та посадових злочинах і засудив його до 10 років позбавлення волі. Також у цій справі проходили два інших співробітники міліції - колишній співробітник відділу з боротьби з нелегальним обігом наркотиків Анатолій Ткаченко і колишній заступник начальника карного розшуку міськуправління міліції Олександр Кошель. Справу стосовно А.Ткаченка, якого в суді називали організатором каналу наркотиків, раніше призупинили через погіршення стану його здоров'я, а самого А.Ткаченка відпустили під підписку про невиїзд. Інший міліціонер, О.Кошель, у березні 2010 р. повісився у Харківському СІЗО.

Крім В.Брумма, суд засудив ще двох обвинувачених у цій справі до 10 років позбавлення волі кожного, двох - до дев'яти років кожного й одного - до восьми років.

Р. Осинський заявив, що в ході процесу були допущені порушення, і він має намір подати апеляцію на рішення суду.

Довідка "SQ". Співробітники СБУ і прокуратури Харкова 8 жовтня 2009 р. затримали підозрюваних у діяльності міжрегіональної злочинної групи у сфері наркобізнесу, організаторами якої були діючі співробітники облуправління міліції з числа осіб старшого офіцерського складу.

За даними СБУ, лідером злочинної угруповання був заступник начальника відділу з боротьби з незаконним обігом наркотиків облуправління міліції, який безпосередньо отримував наркотичні засоби. Разом із ним затриманий начальник відділення кримінальної міліції у справах неповнолітніх, який організував збут наркотиків серед молоді Харківської обл. Правоохоронці встановили, що у 2009 р. ці особи із залученням мешканців сусідніх регіонів організували канали постачання до Харкова великих партій макової соломки: з початку 2009 р. СБУ виявила 10 епізодів постачання наркотичної сировини. Надалі із сировини виготовлявся опій, який збувався через підконтрольних наркозалежних осіб. За даними СБУ, під час затримання у наркоторговців вилучено понад 20 кг макової соломки, 12 тис. таблеток трамадолу, декілька сотень таблеток екстазі.

7 жовтня 2010 р. прокуратура Харкова передала справу про "міліцейський канал наркотиків" до суду. У ході судового засідання четверо з підсудних заявили, що частково визнають свою провину. В.Брумм заявив, що винним себе не визнає.