У ніч з 29 на 30 жовтня Україна переходить на "зимовий" час. О 4.00 стрілки всіх годинників країни повинні бути переведені на годину назад.

Перехід на зимовий час здійснюється відповідно до постанови Кабінету міністрів України № 509 від 13 травня 1996 р.

Довідка "SQ". 20 вересня Верховна Рада прийняла рішення про скасування переходу на "зимовий" час. Однак таке рішення викликало невдоволення вчених, експертів і влади Західній Україні, де при скасуванні переходу на "зимовий" час розвиднялося б тільки о 10:00. Наприклад, в Ужгороді на засіданні виконкому пропонувалося розглянути можливість зміни часу роботи в місті, щоб установи (школи, дитячі садки) починали роботу на годину пізніше.

У зв'язку з цим голова парламенту Володимир Литвин вніс на розгляд Верховної Ради проект постанови, яким запропонував відновити переведення годинників на "зимовий" час. 18 жовтня депутати з другого разу його підтримали. При цьому парламент доручив Кабінету міністрів розробити і внести в ВР до 18 листопада законопроект про порядок обчислення часу на території Україні.

Практика щорічного переходу на "зимовий" і "літній" час діє більш ніж в 110 країнах світу. У ряді країн дата переходу визначається з урахуванням регіональних традицій. Вперше годинникову стрілку перевели у Великобританії в 1908 р. У СРСР перехід на "літній" час перший раз відбувся в 1917 р. З 1981 р. "літній" і "зимовий" час знову почав регулярно діяти. З 1996 р. за рекомендацією Європейської економічної комісії ООН період дії "літнього" часу був продовжений до останньої неділі жовтня.