Справа про зникнення документів з Харківського обласного архіву, які були виставлені на продаж на російському інтернет-аукціоні "Молоток", передано до Київського районного суду Харкова. Про це 30 липня повідомили "SQ" у Слідчому відділі Харківського міського управління міліції у відповідь на офіційний запит.

Нагадаємо, в лютому "SQ" поширило інформацію про те, що на сайті "Молоток" продаються раритетні документи початку XX ст., креслення храмів, які повинні зберігатися в Харківському обласному архіві. Після публікації в архіві почали перевірку, директор архіву Людмила Момот заявляла, що всі документи на своїх місцях, однак користувачі архіву стверджували, що зазначених документів немає, вони вкрадені за допомогою співробітників архіву. Перевірка досі триває, результати її невідомі.

Після звернення до міліції заступника губернатора Харківської області Василя Хоми 6 березня було порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 298-1 (навмисне приховування документів Національного архівного фонду). Справу порушено стосовно працівниці архіву Вікторії Нежуриної. Вона була затримана в березні. Як повідомляв раніше начальник сектору карного розшуку Київського райвідділу міліції Харкова Олексій Зинов'єв, затримана жінка зізналася в крадіжках. За його словами, з літа до осені 2010 р. вона винесла з архіву низку історичних документів - креслень будівель православних церков, фотографій з особистих справ студентів. Вона продала їх колекціонерові за 550 грн. Частину документів він залишив собі, а інші передав 35-річному харків'янину. Той виставив ці документи на продаж в інтернеті.

Зараз жінка перебуває на підписці про невиїзд. Якщо провину жінки доведуть, їй загрожує штраф або до шести місяців арешту.