"Близько 12 тис. абітурієнтів подали заяви до Харківського національного університету (ХНУ) ім.В.Каразіна", - повідомив 29 липня "SQ" ректор університету Віль Бакіров. За його словами, оскільки люди здають заяви відразу до кількох ВНЗ країни, важко сказати, який же дійсно буде конкурс в університеті. "Точна інформація з приводу зарахованих студентів буде тільки 9 серпня - в першій половині дня 10 серпня, коли люди визначаться і віднесуть оригінали своїх документів туди, де будуть вчитися. Ми приймаємо до ВНЗ близько 2 тис.осіб на рік", - відзначив ректор .

За його словами, приймальні комісії низки факультетів уже спорожніли, на деяких факультетах потік абітурієнтів триває, але до 5 серпня "всі охочі встигнуть здати документи". "Вже зараз зрозуміло, що, на превеликий жаль, на ті спеціальності, які пов'язані з науково-технічним розвитком і конкурентоспроможністю країни, конкурс буде невеликий. Це спеціальності на фізико-технічному, радіофізичному факультетах, на інженерні, математичні, фізичні та біологічні спеціальності. Там конкурс або невеликий, або його немає зовсім", - відзначив В. Бакіров.

За його словами, коли говорять про те, що зараз складно вступити до ВНЗ, то забувають сказати, що йдеться тільки про престижні спеціальності. "Країна не може складатися тільки з юристів, економістів і журналістів. Гроші платників податків не можна спрямовувати на підготовку непотрібного обсягу фахівців. Зараз у країні "перекіс" у бік економістів, юристів, перекладачів, журналістів і психологів. Це ненормально і рано чи пізно позначиться на економіці", - зазначив ректор.

За його словами, потрібні термінові кроки Міністерства освіти і науки України, Міністерства економіки та уряду для вирішення проблеми оптимізації підготовки у вишах фахівців, у тому числі технічних. "Так багато фізиків або конструкторів, можливо, і не потрібно готувати, скільки вчать зараз. Може, потрібно набирати на рік, умовно кажучи, не 100 тис., а 20 тис. Але при цьому дати студентам гарну стипендію і по закінченню ВНЗ високооплачуване робоче місце, де знання підуть на користь країні. Але при скороченні числа студентів - не скорочувати викладачів, не ставити їх кількість у залежність від студентів, щоб не припинилися наукові школи ", - відзначив ректор.

Довідка "SQ". Міносвіти 22 липня вирішило на п'ять днів продовжити терміни прийому документів до ВНЗ - до 5 серпня. Це пов'язано з численними зверненнями абітурієнтів та їх батьків.