У 2011 р. для участі в зовнішньому незалежному тестуванні в Харківській області зареєструвався 5 тис. 941 випускник минулих років (усього зареєструвалося 14 тис. 404 абітурієнта). Про це 30 травня у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" повідомив директор Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти (ХРЦОЯО) Олександр Сидоренко.

"У нас цього року вперше з усіх зареєстрованих 41% складають випускники минулих років. Уперше така велика цифра. Серед них є і ті, хто закінчив школу в минулі роки і не вступав до ВНЗ, і ті, хто хоче виправити бал, отриманий на минулому тестуванні, і ті, хто хоче перейти з контракту на бюджет у виші", - відзначив О.Сидоренко. За його словами, кількість зареєстрованих випускників минулих років зросла приблизно на 10% порівняно з минулим роком.

У той же час, 19% абітурієнтів, які закінчили 11-ті класи, не зареєструвалися для участі в тестуванні. "Тут різні причини- у когось є пільги, хтось іде в ПТУ, а хтось іде працювати. Минулого року для тестування зареєструвалося трошки більше 11-класників", - відзначив О.Сидоренко. За його словами, близько 9% усіх зареєстрованих щорічно зривають здачу тестування - або не з'являються, або спізнюються (при запізненні навіть на 1 хвилину абітурієнт не допускається до тестування), або не приносять необхідні документи. Він зазначив, що з 16 ВНЗ, на базі яких буде проходити тестування, шість проводять тестування не в своїх основних корпусах, тому абітурієнти повинні уважно стежити за адресою проведення тестування. "На нашому сайті вже місяць розміщені карти, як доїхати до пункту тестування", - підкреслив О.Сидоренко.

Довідка "SQ". Зовнішнє незалежне оцінювання в 2011 р. пройде в Україні з 2 до 24 червня. Абітурієнти будуть мати можливість здати тести з 12 предметів (з української мови та літератури, математики, історії України, фізики, хімії, географії, біології, англійської, німецької, французької, іспанської та російської мов).

Тести з української мови та літератури пройдуть 2 і 3 червня, з іноземних мов (англійська, німецька, французька, іспанська) - 6 червня, з математики - 8 червня, з російської мови - 10 червня, з біології - 14 червня, з історії України - 16 червня, з фізики - 20 червня, з географії - 22 червня, з хімії - 24 червня. Кожен абітурієнт зможе записатися на 5 тестувань. До 5 липня учасники оцінювання отримають результати тестів. У 2011 р. буде збільшено час на виконання тестів з історії України та географії (до 150 хв.) та зменшено кількість завдань з 51 до 46 у тестах з іноземних мов.

З 2 до 9 квітня в Харківській області пройшло пробне тестування, в якому взяли участь близько 4,5 тис. майбутніх абітурієнтів. Тестування проводилося з 11 предметів.