44% іноземців, які мешкають у Харкові, заявили, що вони піддавалися переслідуванням на релігійному, расовому чи національному грунті. Такі результати опитування, проведеного Харківською правозахисною групою за підтримки фонду "Пам'ять, відповідальність і майбутнє" (Німеччина).

За даними опитування, іноземні громадяни стикаються з образами на свою адресу (28,2%), погрозами (13,6%) і фізичним насильством (7,7%). 23,1% опитаних іноземців не зверталися з цього приводу зі скаргами до правоохоронних органів. Іноді зверталися до міліції 16,5% респондентів, часто - 4,4%. За словами всіх зверталися до міліції іноземців, харківські міліціонери не реагують на подібні скарги.

79,1% респондентів заявили, їх коли-небудь затримували співробітники міліції. 17,6% опитаних затримували неодноразово. За даними опитування, найчастіше правоохоронці затримували іноземних громадян, щоб перевірити документи (67%), вимагати гроші або документи (13,2%), без явної причини (7,7%). Окрім того, 6,6% опитаних заявили, що міліція затримувала їх через зовнішність, а 2,2% взяли участь в опитуванні іноземців розповіли, що при затриманні у них шукали наркотики.

50,6% опитаних розповіли, що співробітники міліції затримували їх навіть за наявності документів. Найчастіше респонденти домагалися звільнення, заплативши правоохоронцям гроші (45%) або продукти (6,6%). Довести свою правоту вдавалося 8,8% опитаних. 6,6% іноземців опинялися на волі лише після тривалого затримання (від 30 хв. до 6 год.)

69,2% учасників опитування ніколи не зверталися зі скаргами з приводу незаконних дій міліції, зверталися - 14,3% опитаних. 10,9% респондентів не зверталися з такими скаргами через острах, 8,8% - не відчували сильних утисків, 5,5% опитаних не знали, куди і до кого звертатися з такими скаргами, рівна кількість опитаних (по 3,3 %) не мали часу для звернень або не робили цього через те, що погано говорять російською.

Довідка "SQ". Опитування на тему "Іноземці та міліція: взаємовідносини та оцінки перспектив" було проведене у кінці 2011 р.
Анкетування здійснювали волонтери громадського Центру правових та політичних досліджень "ДУМА". Сприяння надавали представники центру консультування біженців і мігрантів Харківського обласного благодійного фонду "Соціальна служба допомоги".

Всього був опитаний 91 іноземець, який приїхав в Україну з Йорданії, Палестини, Марокко, Камеруну, Руанди, Індії, Китаю, Грузії, Азербайджану, Киргизстану та інших країн.