Меморіальну дошку на честь художниці Зінаїди Серебрякової встановлять у с. Нескучне (Харківський р-н). Як повідомила 29 листопада "SQ" начальник відділу культури і туризму Харківської райдержадміністрації Любов Мякіннікова, меморіальна дошка вже встановлена на будівлі клубу, її відкриття відбудеться 2 грудня. Дошка виконана з мармуру, на ній викарбуваний портрет З.Серебрякової і текст про те, що ця художниця народилася в садибі Нескучне.

Л.Мякіннікова зазначила, що в Харкові, наприклад, на вул. Конторській, де мешкала художниця, і в інших районах області немає пам'ятних знаків, присвячених З.Серебряковій. У Нескучному знаходиться могила батька художниці Євгенія Лансере і місце, де стояв будинок Серебрякових-Лансере.

Довідка "SQ". З.Серебрякова (уроджена Лансере) - одна з перших російських жінок, що увійшли в історію живопису. Народилася 10 грудня 1884 р. у маєтку Нескучне Білгородського повіту Курської губернії (зараз - Харківська область). Популярність художниці принесли роботи "Автопортрет", "Селяни", "Біління полотна". Під керівництвом російського художника Олександра Бенуа брала участь у розписі Казанського вокзалу в Москві (Росія). У 1924 р. виїхала до Парижа (Франція), де померла 19 вересня 1967 р.