Близько двох тисяч чорнобильців, військових пенсіонерів і "дітей війни" прийшли сьогодні, 29 червня, на зустріч з керівництвом управління Пенсійного фонду в Харківській області. Близько 700 осіб були присутні на зустрічі з начальником Головного управління Пенсійного фонду в Харківській області Віктором Ачкасовим та його заступником Тетяною Піпченко в актовому залі облуправління Пенсійного фонду, ще 700 перебували в фойє, а решта чекали на вулиці.

Як повідомив "SQ" заступник голови Харківської обласної організації інвалідів "Союз Чорнобиль Україна" Володимир Проскурін, причиною зустрічі став лист керівництва Пенсійного фонду України в регіональні управління фонду. "У цьому електронному листі керівництво ПФ пропонує регіонам не виконувати рішення судів з перерахування пільгових пенсій та виплати надбавок чорнобильцям, "дітям війни" і військовим пенсіонерам", - заявив В.Проскурін.

За його словами, учасники зустрічі зажадали від керівництва облуправління фонду роз'яснити ситуацію, що склалася. "Керівництво фонду підтвердило, що такий лист був, але виконувати зазначені в ньому доручення в облуправлінні фонду не будуть, оскільки це підпадає під ст. 382 Кримінального кодексу Україні - невиконання рішень суду", - підкреслив В.Проскурін. Він також зазначив, що, знаючи обов'язковість і старанність чиновників, представники чорнобильських організацій Харкова вже почали збір коштів для поїздки до Києва. "Виплата пільгових пенсій у наступному місяці почнеться з 2 числа, тобто до 4-го липня вже точно буде відомо, чи виконує харківське управління ПФ доручення свого керівництва чи ні. У випадку, якщо рішення судів не будуть виконані, люди твердо мають намір їхати до столицю і там вимагати справедливості", - заявив В.Проскурін.

Довідка "SQ". В.Проскурін відзначив, що близько 2 тис. харківських чорнобильців і десятки тисяч "дітей війни" подали до суду позови про перерахунок пенсій і виграли їх.