Пам'ятники ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС відкриті в с. Руська Лозова і сел. Слатине Дергачівського району Харківської області з нагоди 25-ї річниці аварії. Про це повідомив офіційний сайт Харківської облдержадміністрації. Також у Дергачівському ліцеї № 2 була висаджена алея Слави і відкрита кімната-музей "Чорнобильська слава".

Довідка "SQ". 26 квітня 1986 р. на 4-му енергоблоці Чорнобильської АЕС (Київська обл.) Стався вибух, який повністю зруйнував реактор. Будівля енергоблока частково обвалилася, у різних приміщеннях і на даху почалася пожежа. У результаті аварії стався викид радіоактивних речовин. Радіоактивна хмара пройшла над заходом європейської частини СРСР, Східною Європою, скандинавськими країнами, Великобританією і східною частиною США. Близько 200 тис. осіб. було евакуйовано із зон зараження. Загальна площа радіаційного забруднення в Україні склало 50 тис.кв. км у 12 областях. У ліквідації наслідків аварії взяли участь близько 600 тис. осіб.

У ліквідації аварії брали участь понад 17 тис. мешканців Харківської обл. Від наслідків, спричинених аварією, за 25 років в області померло 5 тис. 366 осіб, у тому числі 32 дитини. Зараз на Харківщині мешкають 24 тис. 426 осіб, постраждалих від аварії на атомній станції. 6 тис. 166 з них стали інвалідами.