Делегація у складі представників громадських організацій Харківської області взяла участь у IV форумі Громадянської асамблеї України (ГАУ) у Києві. Як повідомила 29 березня в прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" президент Фонду місцевої демократії Ольга Мірошник, форум "Криза демократії в Україні. Позиції громадянського суспільства" пройшов 22 березня. На ньому розглядалися питання подолання об'єднаними зусиллями громадських організацій кризи демократії в країні.

О.Мірошник розповіла, що також в цей день під стінами Верховної Ради учасники форуму передали парламенту своє прохання прийняти закон "Про громадські об'єднання" (був прийнятий у цей же день, 22 березня - "SQ"). Як повідомив голова громадської ради при Головному управлінні МВС України в Харківській області Тарас Фастівець, більшість членів ГАУ брали участь у розробці та лобіюванні цього закону. За словами О.Мірошник, громадським організаціям вдалося пролобіювати в новому законі деякі важливі норми: зокрема, скасовується "територіальний статус" громадських організацій - тепер їх можна реєструвати в найближчому управлінні юстиції і вони зможуть діяти на всій території України; підведена законодавча база під правозахисну й громадську діяльність організацій - раніше вони офіційно могли захищати тільки своїх членів; спрощується процедура реєстрації, скасовується реєстраційний збір; скасовується держконтроль за статутною діяльністю організації.

У той же час, як повідомив член ВО "Альянс "Майдан" Віктор Гарбар, президент ще не підписав новий закон, і його остаточного тексту ще ніхто не бачив. "Є побоювання, що деякі нечіткі формулювання будуть використані чиновниками проти нас", - зазначив він.

О.Мірошник також повідомила, що замість неї новим регіональним представником ГАУ на Харківщині обраний Т.Фастівець.

Довідка "SQ". Громадянська асамблея України - найбільша в Україні громадська мережа, яка об'єднує понад 400 громадських і експертних організацій з усіх регіонів країни.

Верховна Рада прийняла закон "Про громадські об'єднання" 22 березня. У першому читанні законопроект був прийнятий 17 травня 2011 р., до цього готувався протягом щонайменше шести років. До другого читання депутати змінили назву документа: замість "Про громадські організації" закон називається "Про громадські об'єднання".

Відповідно до прийнятого закону, влада зобов'язані реєструвати громадські об'єднання протягом семи днів. Реєстрація повинна здійснюватися безкоштовно. У законі розширені можливості громадських об'єднань у сфері комерційної діяльності. Зокрема, вони зможуть займатися нею безпосередньо, без створення окремих підрозділів.

У разі підписання президентом закон набуває чинності з 1 січня 2013 р.