В Харькове зафиксировали очередные случаи бешенства. Два района - на карантине

Два нових випадки захворювання тварин на сказ зафіксовані в Харкові. Про це 28 жовтня на засіданні міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (КЧС) повідомив головний державний інспектор ветеринарної медицини Харкова Геннадій Піщанський.

За його даними, один випадок зафіксований у Дзержинському районі Харкова. Зокрема, увечері 16 жовтня біля будинку № 36 по вул. 23 серпня жінка побачила на проїжджій частині збиту автомобілем кішку. Жінка намагалася надати їй допомогу, але кішка вкусила її за палець. Пізніше в підвалі будинку кішка померла. 20 жовтня постраждала звернулася за допомогою до медиків. 25 жовтня у Харківській регіональної лабораторії ветеринарної медицини досліджували матеріал померлої тварини і поставили діагноз - сказ.

Другий випадок, за словами Г.Піщанського, зафіксований у Київському районі. У приватному секторі на вул. Ісаєвській, 55-А жінку укусив її власний кіт. У лабораторії встановили, що і цей кіт заражений сказом.

Як зазначив головний держінспектор ветеринарної медицини, стан постраждалих жінок задовільний, ознак захворювання їх на сказ, який є смертельною хворобою, поки немає.

У зв'язку з цими випадками на засіданні комісії з НС було прийняте рішення ввести карантин на території Дзержинського району, обмеженій вул. 23 Серпня, вул. Тобольською, пр. Леніна, а також на території Київського району, обмеженій вул. Липецькою, пров. Евенкським, пров. Гладким, р.Харків. Як підкреслив Г.Піщанський, на цих ділянках проведуть дезінфекцію інфікованих зон та заходи з ліквідації вогнищ сказу. Карантин триватиме два місяці.

Довідка "SQ". З початку року в Харківській області зареєстровано 56 випадків сказу у тварин, з них у Харкові - вісім (сім - у кішок, один - у кажана). З них 46% хворих на сказ тварин мали господарів.