Будівля старого цирку в Харкові не внесеа ні до реєстру пам'яток архітектури, ні до реєстру пам'яток культури. Про це 28 липня повідомив журналістам керівник циркової студії "Старий цирк", розташованої в будинку Старого цирку Євген Овчаренко. За його словами, у зв'язку з тим, що в Харкові в 1974 р. було побудовано нову будівлю, до якої переїхав цирк, старе приміщення викреслили з документів як цирк. У ньому знаходилася філія Всесоюзної дирекції з підготовки циркових атракціонів, а оскільки дирекція перебувала в Москві, та інші управління також були там, а не в Харкові, з бази закладів культури міста і регіону його викреслили.

За словами Є. Овчаренка, зараз співробітники цирку шукають інформацію в архівах і намагаються внести будівлю до переліку пам'яток. "Принаймні, пам'яткою культури і мистецтва вона має право бути", - відзначив Є. Овчаренко. Студенти Харківського державного технічного університету будівництва та архітектури готують документи, з якими дирекція звернеться до відповідних міських структур, щоб розглянути питання і "віддати належне цій історичній будівлі". "Вона дійсно історична і по-своєму унікальна. Цирків-столітників в Україні, та й у СРСР, було всього декілька: в Москві, Одесі, Санкт-Петербурзі та Харкові", - відзначив Є. Овчаренко. Зараз будівля знаходиться на балансі ДП "Українська творча дирекція з підготовки циркових атракціонів та номерів", яке підпорядковане Міністерству культури.

Довідка "SQ". Старий цирк був побудований у 1905-1906 рр. за проектом архітектора В. Хрустальова як цирк-театр Генріха Грікке. Після переїзду харківського цирку до нової будівлі, в старому цирку відкрився філіал Всесоюзної дирекції з підготовки циркових атракціонів та номерів циркового мистецтва для цирків України та далекого зарубіжжя.

Зараз на базі дирекції працює дитячо-юнацька студія циркового мистецтва "Старий цирк". За останні десять років навчання тут пройшли понад 300 дітей.

З 25 липня до 8 серпня 2010 р. у приміщеннях старого цирку пройде реконструкція приміщень, в якій візьмуть участь 12 молодих людей від 18 до 30 років з Азербайджану, Німеччини, Іспанії, Франції, Чехії, Японії.