Міліція вранці 28 травня затримала 12 осіб у парку ім.Горького в Харкові. Вони були доправлені до Дзержинського райвідділу, на них були складені протоколи про адміністративні порушення. Майже всіх затриманих уже відпущено. Про це 28 травня повідомила "SQ" начальник центру громадських зв'язків ГУ МВС України в Харківській обл. Лариса Волкова.

За словами голови організації "Ми-харків'яни!" Юрія Кальченка, у Дзержинському райвідділі знаходяться активісти, учасники акції протесту проти будівництва дороги, правозахисники та журналісти. "Я не можу сказати хто там активіст проти вирубки дерев, хто журналіст, хто потерпілий, хто винуватий. Були бійки, порушення громадського порядку, тому їх усіх доправили до райвідділу", - зазначила Л. Волкова.

Як повідомив "SQ" прес-секретар екологічної групи "Печеніги" Олег Перегон, наразі протестуючі згрупувалися біля збережених дерев. Їх оточують близько "50 бойовиків у помаранчевих жилетках і рукавичках", а також співробітники КП "Муніципальна охорона".

"Зараз на місці незаконної рубки багато співробітників КП" Муніципальна охорона ". Вони поводяться агресивно: в одного з присутніх городян забрали камеру. Техніка зламала шлагбаум на переїзді дитячої залізниці та під дорогою екскаватор частково зрив насип", - зазначив О. Перегін.

Довідка "SQ" .19 травня на засіданні виконкому Харківської міськради було ухвалено рішення про будівництво нової дороги. Для цього на ділянці від вулиці Сумської до вул.Новгородської (у районі вул. Білої акації) необхідно вирубати 503 дерева в Центральному парку культури і відпочинку ім. Горького (переходить у Лісопарк). Натомість вирубаних дерев КП "Харківзеленбуд" отримає 30,5 тис.грн. з міського бюджету на висадку нових дерев.

20 травня почалася вирубка дерев у ЦПКіВ ім.Горького для пробивання нової дороги. Було прорубано близько 0,5 км, після чого ввечері вирубка була зупинена працівниками міліції. Міліцію викликали представники екогрупи "Печеніги". Уранці 21 травня представники екогрупи "Печеніги" (Харків) намагалися, за їх словами, своїми тілами перекрити шлях робітникам, які вирубують ліс в парку ім.Горького. Цього дня один з членів ініціативної групи, правозахисник Євген Соловйов, був побитий працівниками бригади. 22-28 травня зіткнення між будівельниками, учасниками акції протесту, а також правоохоронними органами продовжилися. За словами екологів, 25 травня четверо учасників акції були побиті і затримані міліцією. До протестуючих приєднався екс-губернатор Харківської області Арсен Аваков.