Десятий український астрономічний форум 28 квітня відкриється в Харківському планетарії ім. Ю.Гагаріна. У заході візьмуть участь астрономи, любителі і професіонали, члени астрономічних колективів, співробітники планетаріїв, викладачі астрономії і люди, які цікавляться цією наукою з Росії та України. Як повідомив "SQ" голова оргкомітету "УкрАстроФорума" Денис Свічкарьов, захід розпочнеться з відкриття оновленої виставки в музеї уфології та космонавтики "Космос" на базі планетарію. Після цього учасники форуму презентують свої доповіді. За словами Д.Свічкарьова, в цілому вони будуть присвячені двом темам: космонавтиці, її історії та сучасному стану, а також космічній співпраці Росії та України. Зокрема, з доповіддю виступлять перший космонавт незалежної України Леонід Каденюк, колишній міністр загального машинобудування СРСР Олег Бакланов, а 29 квітня - російський льотчик-космонавт Юрій Онуфрієнко. Крім того, в цей день відбудеться відеопрезентація книги директора планетарію Галини Желєзняк "Космос - ХТО? Космонавтика, Телескопи, Об'єкти".

Увечері 28 квітня заплановане проведення акції тротуарної астрономії в саду ім.Шевченка біля знаку "50-а паралель". Астрономи мають намір виставити п'ять телескопів, у яких охочі зможуть розглянути планети і Місяць.

Також у програмі "УкрАстроФорума" - концерт авторської пісні, майстер-класи з астрофотографії і телескопобудування (зокрема, створення телескопів з підручних засобів), екскурсія до обсерваторії Харківського національного університету ім. В.Каразіна, ярмарок астротоваров і міні-аукціон раритетів з автографами космонавтів. За словами Д.Свічкарьова, лотами на ньому будуть предмети харківських колекціонерів, в основному листівки та конверти, з реальними автографами, як правило, радянських космонавтів. "УкрАстроФорум" завершиться 30 квітня.

Довідка "SQ". Як зазначили в оргкомітеті "УкрАстроФорума", він є найбільшим в Україні заходом для любителів астрономії. Щорічно його проводить фонд "УКРАСТРО" і колектив харківського астрономічного клубу "Астеріон" у співпраці з професійними та аматорськими організаціями України, ближнього і далекого зарубіжжя.

З програмою форуму можна ознайомитися тут.