Пресс-конференция руководителя областной организации Комитета избирателей Украины М.КамчатногоМихайло Камчатний:

- Доброго дня, шановні учасники!

Сьогодні ми хотіли б презентувати один з міжвиборчих проектів. Для нашої організації ця тема нова і, насамперед, спрямована на навчання новообраних депутатів місцевих рад.

Усі ми знаємо, що 31 жовтня 2010 року пройшли вибори до місцевих рад, які проводилися за змішаною системою. Після аналізу списку депутатів районних та міських місцевих рад Харківської області ми побачили, що склад депутатів оновився на 30-40%. У зв'язку з цим виникла ідея, насамперед спрямована на підвищення загального рівня теоретичних знань і практичних навичок депутатів і їх помічників, особливо в районах області. Якщо в Харкові ті чи інші партійні організації проводять якісь навчальні заходи, то до районів області мало хто добирається й взагалі мало хто в ці місця надає інформацію.

Проект насправді не великий. Зараз ми вступаємо в активну фазу його реалізації.

Що нас ще підштовхнуло в реалізації цього проекту? За діяльністю депутатів ми спостерігаємо з 2000 року. Час від часу ми їм презентували результати свого моніторингу, давали оцінку ефективності діяльності депутатів. Але з кожним роком, і останні вибори це підтвердили, робити моніторинг стає все складніше і складніше. З чим це пов'язано? Наприклад, на останніх виборах, відповідно до закону, депутатам взагалі дозволили не надавати свою програму. А програма - це основне, від чого ми відштовхувалися, проводячи моніторинг діяльності депутатів. Також ми відстежували відвідування сесій, голосування. Це теж важливо, але найважливіше те, що обіцяв депутат у своїй програмі і що з цього він виконав. Зараз же фактично неможливо провести цей аналіз.

У законі сказано, що депутат зобов'язаний хоча б раз на місяць провести особистий прийом. Звичайно, можна і з цього робити якісь висновки, але цієї інформації недостатньо, щоб дати про депутата об'єктивну інформацію. Крім того, ми побачили, що останнім часом, враховуючи, що постійно змінюються системи виборів, приходять нові люди, і вони абсолютно не підготовлені. Немає постійних шкіл, які б готували депутатів до виборів: вчили їх ораторському мистецтву, що потрібно робити, коли вони прийдуть до рад. Ще раз повторюся, особливо це стосується депутатів області. І ми вирішили підійти з іншого боку, щоб підвищити якість взаємодії між депутатами і виборцями. Ми вирішили дати їм необхідну інформацію у стислій формі, яка їм буде корисна для роботи не тільки в представницькому органі, а й навчить їх вести свою громадську діяльність, допоможе організувати роботу своєї приймальні, взаємодія зі ЗМІ. Ці всі питання ми вирішили дати в стислому вигляді, у вигляді семінару.

У рамках проекту планується проведення в Харківській області 12 одноденних навчальних семінарів, а також видання та поширення серед місцевих депутатів практичного посібника. Перший семінар відбудеться 5 травня у Вовчанську.

Семінари планується провести в 11 містах обласного значення та районних центрах Харківської області: це Харків (два семінари), Чугуїв, Куп'янськ, Ізюм, Лозова, Первомайський, Валки, Красноград, Балаклія, Зміїв, Вовчанськ. Кожен семінар розрахований у середньому на 35 осіб - депутатів районних та міських рад та їх помічників.

Нами створена команда кваліфікованих тренерів-експертів у питаннях місцевого самоврядування. Частина з них мають практичний досвід роботи депутатом або помічником.

Основні теми, які будуть розглянуті під час семінарів, - це організаційні та правові основи місцевого самоврядування в Україні, організація роботи органу місцевого самоврядування, компетенція місцевих рад у фінансово-господарській сфері, у зв'язках з громадськістю.

Також у рамках проекту видано практичний посібник для депутатів місцевих рад, який безкоштовно розповсюджуватиметься під час семінарів. До посібника в основному ввійшли практичні рекомендації експертів для депутатів, а також витяги з основних законодавчо-нормативних актів, необхідних для представницької роботи.

- Чи будуть депутати Харківської міськради брати участь у семінарах, або на них цей проект не розрахований?

- Ми їх також будемо запрошувати, але акцент був зроблений саме на районні та міські ради міст обласного підпорядкування. Це важливо, тим більше для тренерів. Ви знаєте, що у міських та районних рад відрізняється процедура формування бюджетів, інші моменти, тому ми виділили саме цю цільову групу. Хоча депутати міськради також будуть запрошуватися: ми будемо в письмовому вигляді звертатися до мера, секретаря міськради.

Багато харківських депутатів в основному мають досвід депутатської роботи, але якщо у них є бажання, звичайно, нехай і вони приходять. Семінар також розрахований на їх помічників. Ми раді всіх бачити. Будь ласка.

- Чия була ініціатива реалізувати цей проект?

- Це проект ХОО КВУ. Ми його адмініструюємо і фінансуємо.

- Реалізуючи цей проект, ви взаємодієте з міською та обласною владою?

- Так, взаємодіємо. Хоча всю організацію ми в принципі беремо на себе: забезпечення депутатів харчуванням, матеріалами. Єдине, за чим ми зверталися до облради, так це за допомогою в пошуку контактів депутатів. Також зверталися до влади у разі, якщо в якомусь районі були проблеми з пошуком приміщення для проведення семінару.

- Чи будете ви на тренінгах приводити конкретні приклади, як потрібно і як не можна робити?

- Так, звичайно. Я робив акцент на тому, щоб на семінарах давалися в основному практичні навики. Основна увага буде приділена розгляду практичних прикладів і реальних життєвих ситуацій.

Депутат і помічник депутата повинні знати закони, як користуватися нормативними актами, як скласти депутатський запит, як працювати в комісії, на сесії, розуміти, як відбувається документообіг. Також ми розповідаємо, як взаємодіють фракції в радах.

Окрім того, дуже складні для багатьох фінансові, бюджетні питання. Наприклад, формування бюджету, програма соціально-економічного розвитку. Зрозуміло, що ми за такий короткий період не відчуємо зворотного зв'язку, хоча в липні ми плануємо вибірково провести інтерв'ю з учасниками семінару і подивитися, які є проблеми і що ще необхідно. Ми розуміємо, що розвивати цей проект необхідно, може, трохи в іншому форматі. Зараз, у ході його реалізації, вже з'явилися нові ідеї.

Багато хто зараз скаржаться, що депутатів не чутно і не видно. А вони й не знають, як зробити так, щоб їх було чутно. У цьому ключі головними посередниками є журналісти. Ми дамо депутатам навички спілкування з журналістами. Крім того, розповімо, як провести зустріч з виборцями, щоб вона була досить ефективною, як налагодити роботу громадської приймальні, на що звернути увагу.

І ще. Ми не робимо акцент на якійсь політичній силі, учасники семінару будуть представлені в нас відповідно до представництва в радах.

- В обласному та місцевих бюджетах завжди закладаються кошти на програми підвищення освітнього рівня депутатів, на програму інформатизації. Чи не дублюють ваші семінари ці програми, якщо ні, то чи не означає це, що тим програмам гріш ціна?

- Я не знаю таких програм і не знаю, що там передбачається. Потрібно розуміти, в якому форматі вони проводяться. Ми вибрали формат тренінгу-семінару. Є різні форми навчання депутатів. Буває, збираються депутати на кілька днів. Досвід показав, що це досить дорогі семінари, крім того, багато хто просто на них не буває. Я не знаю, як проводить навчання місцева влада.

- На який період часу розрахований цей проект?

- Він розпочався з березня, ми відібрали тренерів, провели для них тренінги. В кінці липня ми плануємо підбити підсумки проекту.