Год правления действующей власти и оппозиционная платформа "Фронта змін" на 2011 годУчасник - голова Харківської обласної організації партії "Фронт змін" Олександр Давтян.

- Доброго дня, шановні колеги. 24 лютого відбулось засідання опозиційного уряду. На ньому були приємні вимоги, основним з яких є вимога до президента Віктора Януковича звільнити чинний уряд. Уряд "Фронту змін" вважає, що Кабінет міністрів не впорався зі своїм завданням і ті цілі, які були намічені у президентській виборчій кампанії, не виконані.

Як відомо, Україна втратила у всіх міжнародних рейтингах. Ті реформи, які ведуться в Україні, не призводять до потрібних результатів.

- Як ви оцінюєте роботу місцевої харківської влади? Як відомо, нещодавно екс-губернатор Арсен Аваков обвинуватив обласну владу в тому, що вона бреше, кажучи про приплив інвестицій у регіон. А віце-губернатор Юрій Сапронов звинуватив А.Авакова у брехні.

- У мене немає достовірних статистичних даних. Я можу, як бізнесмен, констатувати, що відбувається з інвестиціями в нашій країні. Якщо бути зовсім цинічним, то їх як не було, так і немає. Справжні інвестиції, наскільки я пам'ятаю, які прийшли в область за останні 20 років, - це гроші компанії "Філіп Морріс". Це гроші, які прийшли звідкись і працюють у Харкові. З іншого боку дуже сумно, що в Харкові одна їх найбільших тютюнових фабрик. Сплачуючи податки, звичайно, вона труїть насамперед населення України. Всі інші інвестиції, які нібито приходили сюди, це інвестиції, які наші співгромадяни, заробивши тут гроші і вивівши їх за кордон, повертають сюди нібито у вигляді інвестицій. Це швидкі інвестиції - купили, продали, швиденько заробили і повернули ці гроші. Інвестиція, яка прийшла від продажу "Криворіжсталі", невідомо куди пішла, напевно, ми її проїли. Тому сьогодні інвестицій просто немає. Спілкуючись з інвесторами, я бачу, що вони дуже неохоче йдуть до Харкова. Інвестувати у нас особливо вже й нікуди.

Якщо ми почнемо зараз продавати землю, і зробимо умови такими, щоб її стали купувати інвестори, а не спекулянти, - напевно, це вихід. Я багато зараз спілкуюся з інвесторами, в тому числі і з західними, і бачу, що інвестувати вони сюди не хочуть. Україна - країна нецікава для інвесторів.

Що зроблено за цей рік у цьому плані в Харківській області? У будь-якому разі, нічого не зроблено гірше того, що робилося до цього.

Для того щоб виконати всі програми, зробити країну процвітаючою, потрібні сотні мільярдів доларів. Бюджет України, якщо я не помиляюся, близько 75 мільярдів. Дуже мало грошей - на всіх не вистачає. Медицина, культура, ЖКГ, дороги, пільговики. Я вважаю, що пільги потрібно давати грошима. Нехай бабуся сама вирішує, що їй краще, проїхати на трамваї або купити зайву пачку чаю. Сьогодні виникає питання про "Міськелектротранс". Будучи раніше депутатом міськради, членом виконкому, я вникав у цю проблему. Якщо держава буде давати за пільговиків "Міськелектротрансу" гроші, то ситуація буде трохи кращою. Але не може бути, щоб 30 різних категорій людей їздили на цьому транспорті безкоштовно. А у нас уряд говорить: треба, щоб не підвищувався в ціні хліб, а виробники кажуть, що все дорожчає, як же вони можуть не підвищити вартість хліба? Бізнес не може працювати у збиток! Створіть умови, а потім вимагайте.

- Минув рік президента, уряду. Як Ви вважаєте, чи було цього достатньо, щоб виробити програму дій, план дій для країни на 5 років? Якщо так, то чому він ще не оприлюднений?

- Найімовірніше, план не готовий.

- На ваш погляд, чи намагався уряд скласти такий план?

- Не знаю, я не працюю в Адміністрації президента чи в Кабінеті міністрів. Я хочу відповісти прикладом з життя. Я нещодавно розмовляв з великим чиновником, який колись був членом ЦК Компартії України, директором заводу. І він каже, що він прийшов на завод, і два роки входив у курс справи, на третій рік вже ухвалював рішення, і тільки на четвертий рік став у цьому розбиратися. Я не хочу сказати нічого поганого про наш уряд, але багато хто з них великі політики і революціонери, але вони, можливо, не дуже добре розбираються в господарстві. Головне завдання керівника - правильно підібрати кадри. Я вважаю, що не може одна людина охопити все, головне створити команду. Партія регіонів, яка прийшла до влади, існує років десять. Достатньо часу, щоб створити команду, але коли вони прийшли до влади ми бачили, що в деяких областях дуже довго не могли призначити губернаторів. На останній сесії Харківської облради були представлені три-чотири голови райдержадміністрацій. Довго призначали. Напевно, рік - це малий відрізок часу, плюс до цього - немає наступності програми, плану. Ось, наприклад, у Росії приймаються програми до 2020-го, 30-го року. А у нас у 2015 р. може змінитися влада, і не відомо, чи буде ця довгострокова програма виконана.

Але так чи інакше, це народ довірив цим людям керувати країною. Тепер до кого які претензії?

Опозиція створена для того, щоб критикувати, ось ми і критикуємо, при цьому у нас є свої напрацювання, які потрібно б було реалізувати і в зовнішній політиці, і у внутрішній. У нас окрім конкретної критики є конкретні пропозиції.

- Що ви конкретно пропонуєте для того, щоб підняти економіку Україну, і за який період, на вашу думку, це можна зробити?

- Буде неправдою, якщо я скажу, що ми пропонуємо це і завтра ми це зробимо. Такого не буває. Економіка - це живий організм. Він повинен рости, розвиватися. А коли у нього відрубують руки, ноги, він не може розвиватися. Економіка не розвивається сама по собі. Їй потрібно створити умови. А у нас умови не створюються. На мій погляд, у нашій країні дуже вільно звертаються зі словами, цифрами. Багато у владі фантазерів. Я розумію, що дуже боляче, що Україна займала одне з провідних місць в аерокосмічній науці та виробництві. Боляче, що ми це втратили. Але сьогодні відродити це дуже складно. Машинобудування завалилося. На мій погляд, зараз створювати потрібно те, в чому є дефіцит. Сьогодні нас не пустять у машинобудування, величезна конкуренція у військово-промисловому комплексі. 20 років після роз'єднання з Росією зробили нас прямими конкурентами.

Сьогодні світ задихається без продуктів харчування. На мій погляд, можна не розпорошуватися, а зайнятися чимось одним - виробляти продукти харчування. Навіть не сировиною, а конкретно робити із зерна макарони, крупи. Але сьогодні ми й це гробимо. Країна завозить огірки, помідори, часник, картоплю. Заводимо з Чилі, Туреччини, Китаю. Гречку завозимо. Так ми просто не хочемо працювати? Так тоді давайте наші землі віддамо в оренду. Але це ні до чого доброго не приведе. У нас ніхто працювати не хоче. Я недавно був на "Електроважмаші". Я дивився на робітників, вони професіонали, фахівці, і наймолодшому 50 років. У нас немає робітничої молоді.

І не важливо, зміниться у нас влада чи ні, нічого від цього не зміниться. Тому що та влада, яка була, нічого доброго не зробила. Та ж корупція, ті ж хабарі. У мене мета - щоб до влади прийшли молоді люди. У молоді є амбіції, а у тих, хто сьогодні тримає владу - ні. Протягом багатьох років у політиці одні й ті ж особи.

Ось я їхав містом, і одна особа з влади, не буду говорити старої або нової, відома в країні людина зі своїми гомосексуальними питаннями, вітає жінок з 8 березня з біл-бордів. Ну, напевно, щось треба робити! У людей криза в мізках. Ну, якщо ти гомосексуаліст, так ти хоч жінок не вітай, не чіпляй їх своїми брудними руками.

- Як ви вважаєте, чи змінилася опозиція в Україні і в області за минулий рік? Зараз вона сильна або слабка?

- Я не беруся говорити за іншу опозицію. То не опозиція. "Фронт змін" не був ніколи у владі. У нас один народний депутат, він же керівник партії. "Фронт змін", звичайно ж, зміцнів за цей рік. Підтяглися розумні, грамотні, молоді люди, які хочуть щось змінити.

Але за будь-якого приводу говорити, що все погано, теж неправильно. Потрібно тверезо оцінювати те, що відбувається. До речі, коли ми збираємося, то я не можу сказати на чорне, що воно біле. Якщо щось робиться, так воно робиться. Крім того, ще немає закону про опозицію. Треба ж його створити. У Харківській області виконуються зобов'язання влади перед опозицією. Вона отримала в облраді комісію з прав людини, свободи слова та ЗМІ. На жаль, керівники і працівники ЗМІ цим нехтують. І виходить, що я як голова цієї комісії по телебаченню дізнаюся, що журналістів не пустили на якусь комісію в облраді. Хоча є пряма дорога, є комісія, куди можна прийти і ми будемо цю проблему вирішувати. На жаль, преса цим нехтує.

Інші люди до нас регулярно звертаються, і ми працюємо за цими зверненнями. На мої звернення, хоч я і в опозиції, всі чиновники реагують моментально, і багато питань ми вирішуємо. Ось, наприклад, ми жінці повернули квартиру, яку у неї незаконно відібрали. Допомогли нам правоохоронці. Головне - щось робити, а критикувати найлегше. Ось ми збираємося з моїми однопартійцями, і я кажу: "Хлопці, а уявіть, якщо б не дай Бог ми прийшли до влади"? От був улюблений всіма президент Віктор Ющенко, за три місяці став всіма нелюбимий. Те ж саме і з Віктором Януковичем. У країні, в якій немає грошей, все одно станеш нелюбом. Адже на всіх грошей не вистачить. Але робота опозиції - це вказувати владі на недоліки, але при цьому щось запропонувати. Ось ми і пропонуємо. У нас є свої пропозиції стосовно Податкового кодексу. Те ж стосується і пенсійної реформи. І це доходить до керівництва, хоча може він і не визнає, що це ми їм підказали.

За Пенсійною реформою питання одне - вони пропонують людям, які виходять на пенсію, не платити гроші. Так, існує проблема: на 10 працюючих 9 пенсіонерів. Але цю проблему потрібно вирішувати, а не просто перестати платити пенсію. Тому що вийде, що людині в 60 років перестануть платити пенсію, а на роботі її ніхто тримати не буде, у неї немає робочого місця. Так можна було міркувати, якщо б нас було багато робочих місць. Але їх немає. І що людям робити, що робити жінкам у 55 років? І якщо міркувати далі, то жінки, яким зараз 55, прожили нелегке життя, у них уже здоров'я в 55 років немає. Як їм працювати? Їх лікувати потрібно.

- Все-таки на місцевому рівні у вас є якісь претензії до місцевої влади?

- Я вже говорив, але ви мене не почули. Можна взяти прапор, вийти на вулицю і кричати, що треба знімати владу. А можна якісь питання самостійно вирішувати. Я за час свого депутатства, а це вже 3 місяці, написав 30 депутатських запитів. Ось зараз займаємося Будинком народної творчості, зараз розбираємося з одним журналістом, який неетично веде себе по відношенню до інших людей, просто перевищує свої службові повноваження, розмахуючи своїм посвідченням. Тобто ми вирішуємо конкретні питання.

Не можна сказати, що мені подобається в Харкові. Та нічого мені не подобається ні в Харкові, ні в Україні. Колись Інна Богословська в програмі Савіка Шустера говорила, що проїхавши з Києва до Харкова, пробила чотири колеса, а назад - три. Відтоді минув рік. Три тижні тому я проїхав всю Україну, і можу розповісти, що дорога гарна на Львівській окружній. Від Рівного від Житомира чудова дорога. Від Києва до Полтавської області дороги немає, але роблять. Полтавська область - немає дороги, Харківська - залатана дорога. Найкраща дорога від Житомира до Рівного. Але це ж не показник. Продукти харчування. Нещодавно загинула дитина в одному з районів, але у нас навіть немає обладнання, щоб уточнити, від чого вона загинув! Ми навіть не можемо встановити, хто винен!

Судити нікого не хочу, але хотілося б, щоб у цій країні сіли всі разом - і влада, й опозиція, і щось зробили, а не ставилися до народу як до електорату, щоб прийти на вибори і перемогти.

Довідка.

Резолюція уряду "Фронту змін", ухвалена 24 лютого 2011 р.

План реформ нової влади провалений. Україна впала у всіх міжнародних рейтингах за рівнем свободи і стандартів життя. Ростуть ціни, поширюється корупція, закриваються лікарні і школи, збільшився податковий прес на підприємців. Влада веде боротьбу з власним народом, що сприяє подальшому розколу країни. Держава захоплено президентом і його оточенням.

Україну необхідно повернути на шлях розвитку демократії, свобод, культури і духовності, підприємництва.

Уряд Змін вимагає від президента України відповідно до ст.ст. 106 і 115 Конституції України відправити у відставку Кабінет міністрів України; від новоствореного Кабінету міністрів і Верховної Ради України прийняття таких рішень:

У внутрішній політиці:

1. Негайне прийняття постанови Верховної Ради України про створення в Україні Національної конституційної асамблеї, для участі в якій будуть залучені не тільки представники президента, а й політичні партії і фракції Верховної Ради (проект постанови Арсенія Яценюка № 8013 від 21.01.2011).

2. Зміна Конституції виключно через парламент і затвердження її на всеукраїнському референдумі. У державі повинен бути відновлений баланс гілок влади.

3. Забезпечення конституційних гарантій на соціальний захист, житло, достатній життєвий рівень для себе і своєї сім'ї, охорону здоров'я, медичну допомогу та медичне страхування, роботу, освіту, підприємницьку діяльність.

4. Прийняття закону "Про опозицію" через закріплення гарантій її діяльності в Регламенті Верховної Ради (законопроект А.Яценюка № 7507 від 23.12.2010).

5. Припинення політичних переслідувань та вибіркового застосування кримінального законодавства (законопроект № 7140 від 20.09.2010).

6. Введення контролю за особистим голосуванням народних депутатів (законопроекти № 7095 від 07.09.2010 та № 8086 від 08.02.2011).

У зовнішній політиці:

1 Підписання угоди з Європейським союзом про створення поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі.

2. Поширення на всіх громадян України сфери застосування угоди про спрощений візовий режим між Україною та Європейським Союзом, підписаного в 2007 р. міністром закордонних справ України Арсенієм Яценюком і єврокомісаром з питань європейської політики, сусідства та зовнішніх відносин Бенітою Ферреро-Вальднер, і введення безвізового режиму.

3. Початок переговорів з Російською Федерацією та іншими країнами щодо підписання угоди про створення повноцінної зони вільної торгівлі.

4. Прийняття постанови Верховної Ради про внесення змін і доповнень до постанови "Про питання вступу України до Організації Північноатлантичного договору (НАТО)" (щодо вступу України у військово-політичному союзі) з одночасним скасуванням норм закону "Про засади зовнішньої і внутрішньої політики", яким закріплюється позаблоковий статус України.

5. Денонсація угоди з Російською Федерацією про продовження на 25 років терміну перебування баз Рроссійского військово-морського флоту на території Україні.

У сфері свободи слова:

1. Прийняття закону про посилення гарантій свободи слова в Україні та протидії цензурі (№ 6447-1 від 16.06.2010) з поправками А.Яценюка.

2. Усунення зловживання з боку Національної ради з питань телебачення і радіомовлення України та відновлення ліцензій на мовлення українським телевізійним каналам "5 канал" і "ТВі", які були їм надані 27 січня 2010 і стали предметом судового розгляду (законопроект № 8136 від 18.02. 2011).

3. Завершення розслідування резонансних злочинів проти журналістів.

4. Створення громадського телебачення.

В економіці:

1. Проведення парламентських слухань на тему "Наслідки запровадження податкової реформи в Україні" та внесення змін до Податкового кодексу (проект постанови № 8014 від 24.01.2011).

2. Зміни до закону про державний бюджет України на 2011 рік, скасування пільг депутатів та зменшення витрат на всю державну систему управління (законопроект № 8064-1 від 03.02.2011).

3. Негайне внесення до парламенту Державної програми соціально-економічного розвитку Україна на 2011 р.

4. Прийняття закону про стимулювання створення робочих місць для забезпечення молоді першим робочим місцем (законопроект № 8135 від 18.02.2011) та про стимулювання молоді, що займається підприємницькою діяльністю (законопроект № 6443 від 31.05.2010).

5. Представлення плану створення робочих місць, збільшення середньої тривалості життя, стимулювання народжуваності, детінізації економіки та підвищення заробітної плати. Тільки після цього можливе проведення Пенсійної реформи.

6. Зобов'язати Кабінет Міністрів внести до Верховної Ради проекти Житлового і Трудового кодексів і провести їх широке громадське обговорення.

7. Негайний перегляд газового контракту з Російською Федерацією (прийняття проекту постанови № 6324 від 20.04.2010) та приведення цін на газ для України у відповідність з ринковими.

8. Введення мораторію на підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги до виконання державою своїх зобов'язань з виплати заробітної плати, пенсій, стипендій і проведення дієвої реформи в сфері ЖКГ (законопроект № 8155 від 24.02.2011).

9. Надання плану погашення зовнішніх і внутрішніх позик Україні.

У сфері боротьби з корупцією:

1. Поновлення дії антикорупційних законів ("Про засади запобігання та протидії корупції", "Про відповідальність юридичних осіб за вчинення корупційних правопорушень" та "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за корупційні правопорушення", які втратили чинність 5 січня 2011 р.) , прийняття "антикорупційного пакету" Арсенія Яценюка (№ 5437 від 15.12.2009, № 5493 від 28.12.2009, № 5494 від 28.12.2009, № 6071 від 16.02.2010, № 6340 від 26.04.2010, № 7138 від 20.09.2010 , № 7218 від 06.10.2010).

2. Зупинити розкрадання бюджетних коштів через прийняття нової редакції закону "Про державні закупівлі".

У сфері адміністративного реформування:

1. Зобов'язати президента й уряд України внести до парламенту пакет законів щодо адміністративної реформи. Суть цієї реформи має полягати у скороченні кількості чиновників та поліпшення якості державних послуг.

2. Повернути місцевим радам повноваження, які були передані державним адміністраціям.

У сфері медицини:

1. Припинити необгрунтоване закриття лікарень і медичних установ. Первинна медична допомога має бути максимально наближена до населення.

2. Внести зміни до бюджету-2011, перенаправивши кошти, передбачені для оздоровлення вищих чиновників і депутатів, на медичну допомогу дітям-інвалідам та онкохворим.

У гуманітарній сфері:

1. Запровадити мораторій на внесення змін і доповнень до законодавства щодо мовної політики (№ 6452 від 01.06.2010).

2. Припинити ідеологізацію змісту освіти на догоду партії влади - прийняти законопроект про експертизу навчальних програм, підручників для системи загальної середньої освіти (№ 6444 від 31.05.2010).

3. Заборонити закриття загальноосвітніх навчальних закладів (законопроект № 8015 від 24.01.2011).

4. Виконати зобов'язання щодо забезпечення навчальних закладів підручниками, шкільними автобусами та обладнанням.

5. Надати реальний план освітньої реформи в країні (від дошкільного до вищої освіти), що відповідатиме потребам громадян, вимогам сучасного ринку праці, сприяти підвищенню інтелектуального і духовного потенціалу суспільства.

У сфері свободи совісті:

1. Відновлення конституційних принципів свободи совісті, закріплені статтею 35 Основного закону.

2. Відновити діалог влади і релігійних організацій. Схвалити Концепцію державно-конфесійних відносин, на чому наполягають представники всіх церков і релігійних організацій України.