Харьковские студенты протестуют на пл.Свободы против законопроекта о высшем образованииАкція проти прийняття законопроекту "Про вищу освіту" (№ 7486-1) проходить у Харкові на пл.Свободи (навпроти будівлі Харківської облдержадміністрації). Як повідомив кореспондент "SQ" з місця події, в акції бере участь близько 60 студентів харківських ВНЗ. На плакатах, які вони тримають учасники акції, написи "Ні - закону № 7486-1!" і "Освіта - не прівілей!". Акція організована Харківською міською організацією Всеукраїнської молодіжної громадської організації "Фундація регіональних ініціатив".

Як зазначив організатор акції Нуцу Змерега, попередня аналогічна акція пройшла 31 січня 2011 р. "Ми намагаємося не допустити законопроект до розгляду у Верховній Раді, поки наші вимоги не були задоволені", - зазначив Н.Змерега. Як поінформували учасники акції, очікувалося, що 16 лютого 2011 р. парламентський Комітет з питань освіти і науки розгляне законопроект, але розгляд не відбулося, бо на засіданні комітету не було кворуму. "Жоден з авторів законопроектів на засідання також не прийшов", - повідомили студенти.

Довідка "SQ". За даними "Фонду регіональних ініціатив", законопроект "Про вищу освіту" № 7486-1 закріплює право змінювати протягом року ціну на контрактне навчання, скорочує кількість бюджетних місць, скорочує бюджетну форму навчання для заочних відділень ВНЗ, ліквідує залишки університетської автономії та студентського самоврядування .

Подібні акції проходять сьогодні у Львові, Донецьку, Житомирі, Івано-Франківську, Миколаєві, Хмельницькому та Сімферополі.