Розгляд кримінальних справ у судах затягується через те, що конвой не в змозі щодня привозити до судів усіх підсудних. Про це повідомив "SQ" суддя Ленінського району Харкова Євген Ольховський.

За його словами, в Ленінський суд конвой може привезти не більше 9 підсудних за день, у той час як у суді працюють 14 суддів, у кожного з яких є судове засідання, на якому необхідна присутність підсудного. "Буває, що один суддя розглядає справу, за якою проходить 4-5 підсудних. Відповідно, багатьом суддям доводиться відкладати розгляд справ, виникають затримки по місяцю - по два", - заявив Є.Ольховський. За його словами, суддям доводиться якомога швидше записувати заявку на доставку свого підсудного або домовлятися між собою, хто буде розглядати справу в конкретний день, а хто ні.

За словами Є.Ольховського, у підсудних є законне право знайомитися з матеріалами кримінальної справи - для цього осіб, які перебувають під вартою, теж привозять до суду і відвозять з нього під конвоєм. "У день може приїхати три людини для ознайомлення, відповідно, в цей день до суду доставлять на трьох підсудних менше", - зазначив Є.Ольховський. За його словами, в конвойної кімнаті суду може розміститися 18 осіб, тому якщо б підсудних щодня привозили дві конвойні машини, то справи розглядалися б швидше. "У результаті громадяни звертаються до Європейського суду зі скаргами на порушення розумних термінів розгляду кримінальних справ у судах, хоча вини суддів у цьому часто немає", - заявив Є.Ольховський.

Як повідомили "SQ" у ГУ МВС України в Харківській області у відповідь на офіційний запит, жодне судове засідання не було перенесено з вини батальйону конвойної служби. Батальйон розвозить підсудних згідно із заявками судів і не надає жодних переваг у цьому питанні будь-якому суду. Якщо засідання переноситься, то підсудного забирають назад до СІЗО в кінці дня, після розгляду всіх запланованих на день кримінальних справ. У міліції також заявили, що батальйон не допустив жодного випадку втечі підсудного з-під конвою.