Вищий адміністративний суд України (ВАСУ) відкрив провадження за касаційною скаргою харківських громадських організацій на визначення Харківського окружного адмінсуду від 4 березня 2011 р. і Харківського апеляційного адмінсуду від 20 квітня 2011 р. за позовом харків'янки Ангеліни Русанової до народних депутатів України, які голосували за прийняття закону "Про регулювання містобудівної діяльності (щодо скорочення дозвільних процедур у будівництві)".

Як повідомив представник позивача, голова правозахисної організації "Альянс квіріти" Максим Корнієнко, касаційна скарга була подана 16 травня. "Провадження у справі відкрито. Тепер Вищий адмінсуд протягом місяця повинен винести рішення. Сьогодні я відправив у ВАСУ клопотання про розгляд цієї касаційної скарги в суді в присутності позивача і відповідачів", - зазначив М.Корнієнко.

"Якщо ВАСУ скасує рішення судів першої та другої інстанції, то справу знову направлять до Харківського окружного адмінсуду. А якщо ВАСУ не відмінить ці рішення, то громадські організації направлять скаргу до Європейського суду з прав людини, оскільки суди не розглянули справи по суті і не дали позивачу можливості надати аргументи та докази, тим самим порушивши статтю Європейської конвенції про захист прав людини", - додав голова "Альянсу квіріти".

Довідка "SQ". Представник харківської екогрупи "Печеніги" Ангеліна Русанова 3 березня подала позов до Харківського окружного адміністративного суду до всіх народних депутатів України, які голосували за прийняття закону України "Про регулювання містобудівної діяльності (щодо скорочення дозвільних процедур у будівництві)". Позивач вимагала визнати протиправними та такими, що порушують присягу народного депутата України дії відповідачів при прийнятті цього закону.

Згідно з позовом, під час голосування за цей законопроект народними депутатами були порушені конституційні права громадян у сфері містобудівної діяльності та проігноровано інтереси громадськості в процесі забудови територій, що є прямим порушенням норм Конституції України. Зокрема, проігноровано вимоги про проведення громадських слухань з планованим забудовам, також цей законопроект передбачає заборону проведення екологічної експертизи, державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки, санітарно-епідеміологічної та інших експертиз. Окрім того, якщо раніше ДАБК зобов'язаний був дати висновок перед будівництвом, то зараз якщо протягом 11 днів з ДАБКу немає ніякої відповіді, то автоматично вважається, що будівництво дозволене.

4 березня Харківський окружний адміністративний суд виніс ухвалу, якою відмовив А.Русановій у відкритті провадження за цим позовом. 16 березня була подана апеляція до Харківського апеляційного адміністративного суду. 20 квітня Харківський апеляційний адміністративний суд не задовольнив скарги громадських організацій на визначення Харківського окружного адмінсуду.