Харківський журналіст Андрій Войцеховський 27 березня провів на пл. Свободи пікет на захист свободи слова. "Хочу розбудити Харків, показати, що харків'яни перетворилися на слухняних рабів. Немає акцій протесту, люди не виступають проти порушень свободи слова й свободи мирних зібрань. Якщо решта боїться, то я не боюся, я виходжу", - заявив "SQ" А.Войцеховський.

"Припинено мовлення трьох телеканалів - "А/ТВК", "АТН" і "Фора". Скрізь насаджується думка провладного угруповання Добкіна і Кернеса", - додав А.Войцеховський. За його словами, більшість харків'ян, які не користуються інтернетом, зараз позбавлені альтернативної точки зору й не можуть отримувати правдиву інформацію.

А.Войцеховского прийшли підтримати колеги-журналісти і близько 30 представників ВО "Свобода". "Свободи слова зараз немає, на багатьох каналах - цензура, повернулися "темники", канали закриваються, позбавляються ліцензій. Є ще одна свобода - свобода мирних зібрань. Ми виступаємо за те, щоб проект закону про порядок проведення мирних зібрань, який знаходиться зараз на доопрацюванні, взагалі був знятий з голосування", - заявив голова облорганізації ВО "Свобода" Ігор Швайка.

Також на площі активісти молодіжних громадських організацій у рамках всеукраїнської акції "Міліція - досить клеїти молодь!" провели театралізовану сценку на підтримку херсонських студентів, які розклеювали антипрезидентські листівки. На акцію прийшли близько 10 осіб - представники організацій "Фундація регіональніх ініціатів", "Молода просвіта", "Спілка української молоді" та ін. Вони роздавали такі ж листівки, як і херсонські студенти, і наклеїли їх на дошку оголошень. Як заявив громадський активіст Дмитро Пилипець, на прохання міліціонерів листівки довелося зняти.

Довідка "SQ". Харківські канали "Фора", "Право-А/ТВК" і служба теленовин "АТН" у вересні 2011 р. припинили своє мовлення. З розвитком ситуації можна ознайомитися тут. Канал "Фора" у листопаді відновив мовлення, проте змінив наповнення свого ефіру.

Як повідомлялося в ЗМІ, 29 лютого працівники міліції затримали в Херсоні двох студентів Херсонського національного технічного університету під час розклеювання листівок, у яких, як зазначено в протоколі затримання, "в грубій та образливій формі висміюється глава держави". Наступного дня працівники СБУ провели обшук у кімнатах гуртожитку, де мешкають затримані студенти. Також повідомлялося, що Дніпровський райвідділ міліції Херсона порушив проти студентів кримінальну справу за ч. 2 ст.296 Кримінального кодексу України (групове хуліганство). Санкція цієї статті передбачає позбавлення волі терміном до 4 років. Із затриманих взято підписку про невиїзд. У той же час начальник сектора зі зв'язків з громадськістю УМВС у Херсонській області Олена Ренкас підтвердила факт затримання студентів, але зазначила, що жодної кримінальної справи стосовно них не порушували. За словами ректора ВНЗ Юрія Бардачева, студентам загрожує відрахування в разі прийняття судом рішення про протиправність їх дій.