Близько 50 представників організації "Всеукраїнське об'єднання ветеранів Чорнобиля" 27 січня проводять пікет біля будівлі Харківської облдержадміністрації (ХОДА). Як повідомив "SQ" член правління об'єднання Петро Прокопенко, ця організація була зареєстрована 16 січня.

За словами активіста, сьогодні - третій день безстрокової акції протесту чорнобильців з вимогою виконання судових рішень з виплати пенсій, а також припинення переслідування і закриття незаконно порушених кримінальних справ. "Слідчі вимагають від чорнобильців пред'являти медичні довідки, що незаконно, оскільки всі діагнози - це медична таємниця. Проконтролювати цей процес повинен був заступник голови ХОДА Ігор Шурма, тому ми також вимагаємо його відставки", - заявив П.Прокопенко.

Він повідомив, що чорнобильці будуть виходити під стіни ХОДА кожен робочий день як мінімум на годину доти, доки не будуть виконані всі їх вимоги.

П.Прокопенко додав, що сьогодні об 11.30 у Київському районному суді Харкова почнеться розгляд скарги голови Харківського міського комітету ветеранів Чорнобиля Володимира Проскуріна про незаконне порушення кримінальної справи.

Довідка "SQ". 16 грудня 2011 р. В.Проскурін був примусово доставлений до міліції. У цей же день був затриманий П.Прокопенко. 17 грудня їх знову викликали на допит.

Як повідомили в міліції, чорнобильців допитували як свідків у кримінальних справах про підробку документів (ст. 358 КК України). Справи були порушені за фактами передачі до Пенсійного фонду недостовірних відомостей для нарахування пенсій чорнобильцям.

Адвокат В.Проскуріна подав заяву до Київського районного суду Харкова про неправомірність порушення кримінальної справи за фактом подачі його підзахисним недостовірних документів для присвоєння статусу чорнобильця.