Медицинская академия поддержит опыт Харьковской области в борьбе с болезнями сердцаІнститут терапії ім.Л.Малої (Харків) Національної академії медичних наук України включиться в обласну програму організації єдиного кардіологічного простору. Про це 25 листопада повідомив журналістам заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма. За його словами, в єдиний комплекс будуть з'єднані швидка невідкладна медична допомога і медичні структури, які можуть застосовувати тромболізис.

Як зазначив президент Національної академії медичних наук України Андрій Сердюк, академія готова сприяти розробці і поширенню в регіоні єдиного кардіологічного простору. "Зараз це найнеобхідніший захід. Найбільша смертність, захворюваність, інвалідність - від серцево-судинних хвороб, в основному від інфарктів та інсультів. Медики готові допомогти цим людям, але пацієнти повинні бути доставлені в лікарню не пізніше, через дві години після нападів, а ще краще - в перші його 20-30 хвилин. Ми готові вас підтримати усіма нашими можливостями і поширити цей досвід в країні", - заявив А.Сердюк.

Довідка "SQ". Харьківський інститут терапії почав роботу в 1980 р., коли був організований Республіканський кардіологічний диспансер. На базі диспансеру в 1981 р. була відкрита філія Українського державного інституту кардіології. У 1986 р. було вирішено реорганізувати філію в самостійний Харківський науково-дослідний інститут терапії. Інститут проводить фундаментальні та прикладні наукові дослідження в галузі терапії. Також в інституті ведуться розробки методів лікування основних захворювань серцево-судинної системи, шлунково-кишкового тракту, органів дихання, нирок та інших життєво важливих органів. До складу інституту входять 11 науково-дослідних відділів, 8 клінічних відділень, регіональний лікувально-діагностичний центр та консультативна поліклініка.