Списки загиблих воїнів, зазначені на братських могилах Харківської обл., у більшості випадків не відповідають тому, хто дійсно в них похований, як мінімум 50% відомостей зазначені помилково. Про це 26 листопада в прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" заявив директор Харківського приватного музею міської садиби Андрій Парамонов.

Він зазначив, плутанина з іменами похованих у братських могилах воїнами почалася ще в роки Великої Вітчизняної війни (ВВВ) і відразу після неї. Людей, які загинули в боях, дуже часто ховали в поодиноких могилах, практично на тому місці, де загинула людина. З 1949 р. їх стали поступово укрупнювати. Кожен район повинен був надати відомості про могили і похованих у них людей, але вже тоді ті відомості були неточними. Багато солдатів числяться похованими в братських могилах, але насправді їх останки туди не перенесені. "Виходить, питання, про те, щоб скласти докладні списки загиблих воїнів, похованих у тій чи іншій братській могилі, спочатку не стояв", - зазначив А.Парамонов.

За його словами, невідповідності в кількості та іменах похованих у братських могилах були помічені при порівнянні списків бойових втрат з Центрального архіву Міністерства оборони Росії та Державного архіву Харківської області з даними "Книги пам'яті" і записами на пам'ятниках. "Найбільше дивує, коли прізвища є в документі і "Книзі пам'яті", але на меморіальній стелі їх немає", - зазначив А.Парамонов. За його словами, безліч людей записані на пам'ятниках з неправильними іменами або прізвищами, багато хто похований насправді в іншому населеному пункті, а не там, де значаться їхні імена. А.Парамонов зазначив, що є випадки, коли згідно "Книги пам'яті" людина похована в одному місці, за документами бойових втрат - в іншому, а ім'я його вибито на стелі в третьому місці.

Довідка "SQ". Проект "Книга пам'яті" - це електронна система пошуку інформації про воїнів, похованих на території Харківської області в роки Великої Вітчизняної війни. Ініціатори створення проекту - низка депутатів Харківської облради. На сайті розміщується інформація про військові братські могили: фотографії пам'ятників, прізвища похованих, прізвища відповідальних за стан пам'ятників і низка інших відомостей. Сайт проекту "Книга пам'яті" - memorial.kharkov.ua