Незатратные инициативы Кернеса, медлительность чекистов и "Нет повышению цены на газ!"
У середу харківський губернатор вкотре заявив про свою підтримку Геннадія Кернеса при висуванні його кандидатом у мери від Партії регіонів. Свою позицію Михайло Добкін пояснив тим, що "зараз немає більш важливого завдання, ніж зберегти гармонію між міським та обласним керівництвом". Крім того, губернатор відзначив, що не бачить серйозних конкурентів з інших політичних сил у боротьбі за мерське крісло. І він має рацію хоча б тому, що, поки інші потенційні кандидати набираються сил напередодні місцевих виборів, активність Г. Кернеса свідчить про розгортання передвиборчої кампанії.

У рамках цієї кампанії можна розглядати дві ініціативи Кернеса, які дуже схожі між собою. Йдеться про ідею зобов'язати провайдерів кабельного телебачення ремонтувати під'їзди, а перевізників - контролювати стан павільйонів на зупинках. Провайдери, за словами в.о. мера, винні в тому, що "проводять будівельно-монтажні роботи в під'їздах без наявності дозвільних документів, залишаючи після себе течі в дахах, зруйновані стіни та віконні прорізи, гори будівельного сміття". Автоперевізники ніби як ні в чому не винні, але якщо вже є власниками маршрутів, то повинні стежити за станом зупинок.

Спроби залучити бізнесменів до благоустрою міста робилися і раніше (досить згадати, наприклад, вимоги міської влади до власників ринків навести порядок на своїй території), але нинішні вимоги вже схожі на надмірні. Провайдери кабельного телебачення зобов'язані виконувати нормативи, встановлені для проведення робіт з прокладання кабелів, але навряд чи повинні мати відношення до фарбування під'їздів. Ремонт зупиночних павільйонів - це в першу чергу справа міської влади чи орендарів, які часто-густо перетворили зупинки в торгові точки. Але, незважаючи на деяку нелогічність вимог в.о. мера, треба думати і кабельники, і перевізники все ж таки приймуть участь у впорядкуванні - вміння Геннадія Кернеса добиватися свого загальновідомо.

З одного боку, це добре - за рахунок куцого місцевого бюджету навряд чи можна відремонтувати тисячі під'їздів і впорядкувати всі зупинки. Крім того, ініціативи на кшталт "зобов'язати комерсантів розщедритися на благо міста" завжди викликають в масах ентузіазм. Щоправда, навряд чи провайдери та перевізники погодяться на зменшення своїх прибутків, а значить, будуть шукати спосіб перекласти свої витрати на плечі споживачів, підвищуючи ціни на свої послуги. Але городяни, як правило, про це не замислюються і, коли ціни піднімаються, звинувачують у цьому тих, хто їх підняв. Так що з електоральної точки зору ініціативи Геннадія Кернеса виглядають безпрограшними й, що важливо, безвитратними.

Джерело постійного головного болю мiської влади - ситуація навколо будівництва дороги через харківський Лісопарк - минулого тижня практично ніяк не давала про себе знати. Хіба що минулих вихідних група творчих громадян провела в Лісопарку "творчі дні" під назвою "За життя". Центральним заходом цієї акції став перфоманс, на якому розпилювали піаніно з символічною назвою "Україна". Думка авторів заходу була проста: "Ми хочемо, щоб люди зрозуміли, що це такий же вандалізм, як і пиляти парк". На результативність своєї акції учасники особливо не розраховували. Один з них відзначив: "Нехай зараз це не зупинить вирубку дерев у парку, але коли-небудь зупинить в іншому".

Ще одна подія, пов'язана з Лісопарком, - харківський студент Олександр Нікульшин подав до Дзержинського суду Харкова позов про скасування рішення міськради про виділення землі під будівництво дороги в Лісопарку. Його інтереси відстоює в суді голова Харківської облорганізації ВО "Свобода" юрист Ігор Швайка. Перше засідання суду у цій справі відбулося 23 липня. Наступне засідання відбудеться 26 жовтня, коли, мабуть, всі дерева будуть вирубані і дорога побудована. Ще один цікавий момент - чому позивачем не виступив сам І. Швайка? Чи не тому що адвокату, на відміну від позивача, набагато простіше відійти в сторону в тому випадку, якщо ситуація раптом зміниться, і піар на скандалі вже буде не потрібен?

Тим часом Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю (ДАБК) у Харківській області видала міській владі Харкова дозвіл на будівельно-монтажні роботи в Лісопарку. За словами начальника облінспекціі ДАБК Олександра Мальцева, приблизно півтора тижні тому від представників міськвиконкому було надано пакет документів у повному обсязі, тому був виданий дозвіл.

"Ситуація на заводі ім.Малишева непроста". Цим кліше можна починати будь-яке повідомлення про завод. Минулого тижня знову з'явилася інформація про кримінальну справу, порушену управлінням СБУ в Харківській обл. 13 липня 2009 р. за фактом розтрати посадовими особами заводу державного майна на суму понад 5,5 млн.грн. Згідно з матеріалами справи, посадові особи ДП "Завод ім.Малишева" з 2008 р. сплатили комерційній структурі 6 млн.грн. за оренду лабораторії заводу, раніше проданої цій же структурі. Закінчується прес-реліз чекістів розпливчатою фразою, що означає "слідство триває". А між тим, кримінальну справу порушено рівно рік тому. Виникає питання - невже за рік не можна було зібрати матеріали з цієї нехитрої загалом комбінації? І якщо не направити справу до суду, то, принаймні, пред'явити звинувачення? Вже пора б давно вказати передбачуваних винних. Тим більше, їх коло обмежене кількома колишніми посадовими особами заводу.

Підвищення ціни на газ для населення спричинило за собою перші акції протесту. Представники Об'єднання профспілок Харківської області 22 липня на пл.Конституції в Харкові провели "попереджувальний" мітинг. Попереджувальним мітинг був названий тому, що профспілки погрожують провести масові акції протесту, якщо уряд не перегляне питання підвищення ціни на газ. В акції взяло участь близько тисячі осіб, що не мало, якщо врахувати, що мітинг проводився в розпал сезону відпусток. Учасники акції тримали в руках плакати як тематичні типу "Ні підвищенню ціни на газ!", Так і загального змісту: "Профспілки за гідну зарплату!" і "Проти зниження рівня життя громадян України". У резолюції мітингу висунуто вимогу скасувати постанову Національної комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ) від 13 липня, яким підвищується ціна на газ для населення.

Напередодні мітингу голова об'єднання профспілок Харківської області Сергій Тесленко пояснив, що НКРЕ, приймаючи рішення про підвищення ціни на газ, порушило четвертий абзац п.4.9 Генеральної угоди між Федерацією профспілок і Кабінетом міністрів, згідно якго уряд зобов'язаний погоджувати з федерацією підвищення цін на газ, електроенергію і т.д. "Оскільки цього не було, то профспілки звернуться до Адміністративного господарського суду та прокуратури з наміром оскаржити неправомірне рішення. НКРЕ має сміливість заявити, що не підписувала з федерацією ніякої угоди. Але ж вона ж підпорядковується Кабміну, є його структурним підрозділом, тому Генеральна угода повною мірою поширюється і на неї!" - зазначив С. Тесленко.

Цікаво, що активність профспілок і деяких політиків з питання підвищення ціни на газ породила думку деяких експертів про те, що постанову НКРЕ про підвищення ціни на газ може бути скасовано. Імовірність такого розвитку подій не велика, але вона є. Врешті-решт, напередодні місцевих виборів регіоналам не з руки підігрівати невдоволення населення своїми діями. А МВФ, на вимогу якого підвищується ціна на газ, може і почекати - до місцевих виборів залишилося не так багато часу.