Пресс-конференция ректора Национального фармацевтического университета В.ЧерныхПрес-конференція ректора Національного фармацевтичного університету (НФаУ), члена-кореспондента НАН України Валентина Черних

У прес-конференції також взяли участь директор коледжу НФаУ, кандидат фармацевтичних наук Тіна Прокопенко, відповідальний секретар приймальної комісії НФаУ, кандидат фізико-математичних наук Станіслав Погорєлов, голова студентського парламенту НФаУ, студентка 3-го курсу Ірина Бондарчук.

В.Черних:

- Доброго дня, шановні абітурієнти! Вже 1 вересня ви будете студентами вищих навчальних закладів, а от куди вступити - це питання з питань. Я готовий відповісти на всі питання, які вас цікавлять.

Фармацевтична галузь - це чудова галузь. У ній працює в Україні 350 тисяч осіб. Вона займає третє місце після авіакосмічної та військової галузі з прибутку. Тобто прибуток досить великий, і зарплати у фармацевтичній галузі теж дуже великі. Сьогодні наших випускників не влаштовує зарплата в 3 тис. грн. з тієї причини, що їх вчили для того, щоб отримувати більшу зарплату. Наші фахівці, які, наприклад, працюють у науково-дослідному інституті зі створення лікарських препаратів, або ж у медцентрі, або провізором, отримують десь до 20 тис. грн. на місяць. Але це в нас. Багато це чи мало? Якщо говорити в гривнях, то це багато, а якщо говорити про Європу, де теж працюють наші випускники, то у них зарплата від 5 до 7 тис. дол. США. Якщо говорити про Америку, то зарплата провізора становить 10-12 тис. дол. США.

Що ж являє собою ця фармацевтична галузь? Це, насамперед, освіта, це наука, це виробництво, це контроль якості, це аптечна мережа, це інформаційне поле і так далі. Звичайно, фармацевтична освіта є головною і основною. Чому? Тому, що якщо освіти ти не отримав, то до лікарського препарату ти вже не маєш права торкатися. Чим лікарські препарати відрізняються від отрути? Всього-на-всього дозою. Тому є елітний, світової значимості навчальний заклад - це Національний фармацевтичний університет. Це не місцевий патріотизм, це дійсно гідний ВНЗ світового значення. Ви можете подивитися інтернет і побачите, що у всіх вишах багато факультетів. Ми також відкрили десь 20 факультетів, але нехай мої колеги з ВНЗ медичного профілю не образяться, проте НФаУ - національний виш, і ми з гордістю говоримо, що наша країна має такий університет, яким пишається весь світ. До нас приїжджають із США і кажуть: "Ми не віримо, що 17,5 тисяч студентів навчаються у вашому виші". Якщо говорити сьогодні про кадрову політику, то в нашому ВНЗ - 2,5 тис. співробітників, з них 91% - це кандидати і доктори наук. Ви розумієте, що нам 207 років, і ми по крихтах збирали цей кадровий склад. Якщо порівняти ВНЗ у цілому і наш університет, то ВНЗ Міністерства освіти мають кадровий потенціал кандидатів і докторів наук десь на рівні 45%. Якщо говорити про медичні виші в середньому, то у них цей показник 75%. Ми любимо себе і пишаємося собою.

Якщо ще говорити про цю галузь, багато хто приходить і запитуює: "Чи отримаю я роботу?" Адже це найголовніше. Хочу з гордістю сказати, що на біржі праці, в центрах зайнятості ви не побачите інформації, що хтось із наших випускників шукає роботу. Сьогодні роботу можна отримати в будь-яких установах фармацевтичного профілю. Хто сьогодні цінується на ринку праці? Це, насамперед, фахівці з продажів, фахівці з IT-технологій і фармацевти. Тому питання "Чи знайду я роботу?" знімається з порядку денного з тієї причини, що ми щорічно випускаємо від 2,5 до 3 тис. фахівців. Але це не тільки фармацевти: є й економісти, й інженери фармацевтичного виробництва, і біотехнологи, і так далі - у нас є 14 спеціальностей. Ви можете познайомитися з ними в нас на сайті або приїхати до нас і вивчити інформацію більш детально.

Сьогодні ми ставимо завдання не просто створити лікарський препарат: він повинен бути ефективним і безпечним, відносно недорогим, щоб він був доступний нашим пацієнтам. Багато хто, заходячи в аптеку, думає, що перед ними продавець. Ні, перед покупцем не продавець, а джерело розуму в області фармації, хімії. Наприклад, якщо сказати провізору, щоб дав: 1 - феніл - 2, 3 - диметил - 4 - метіламінопіразолон - 5 - N - метансульфонат натрію, то він зрозуміє, що це анальгін. Або назвати хімічний склад якого-небудь антибіотика - він і це буде знати. Ми цьому навчаємо, наші фахівці - це люди, які можуть говорити і з дитиною, і з бабусею-дідусем, і з професором. Тому ми повинні підготувати толерантну, грамотну, розумну, усміхнену людину. Звичайно, якщо ми підготуємо фахівця, який не вміє розмовляти з пацієнтом, то ефективності ніякої не буде. Адже сьогодні ефективність препарату залежить, насамперед, від багатьох складових. Ось, наприклад, препарат на мишах, щурах, мавпах, собаках вивчають 10-15 років, вартість нового оригінального бренду становить десь 1,5 млрд. дол. США. Тобто вартість пігулки, яка піде у виробництво, така ж, як вартість нового авіакосмічного лайнера. У її виробництві бере участь більше тисячі наукових співробітників. Ось чому препарати дорогі, ви будете знати все про ці препарати. Нас обирають ті, хто хоче допомогти собі, пацієнту. Сьогодні я проводжу з вами таку бесіду, щоб допомогти вам зрозуміти, куди і навіщо ви йдете, підказати вам, щоб ви не помилилися. Хотілося б, щоб ви вибрали собі спеціальність, щоб вона вам припала до душі раз і назавжди. Я запрошую вас до нашого університету. Ми раді будь-якому студенту, навіть зі слабкою підготовкою. Ми йому допоможемо, щоб він вирівнявся. У нас достатня кількість місць, щоб вас прийняти.

Т.Прокопенко:

- Розповідь Валентина Петровича про нашу професію складно доповнити, він сам випускник нашого ВНЗ. Я теж його випускниця. Ми любимо свою професію. Я ніколи не пошкодувала про те, що колись вступила до цього інституту. Працювала і в аптеці, тепер керівник освітньої установи. Пишаюся нашим університетом, коледжем. Зараз багато говорять про ступеневу освіту - так у нас в університеті впроваджено ступеневу освіту завдяки Валентину Петровичу. Студенти коледжу можуть почати фармацевтичну освіту після 9 класів. Тобто діти можуть вступити спочатку до коледжу. Потім, за 3 роки, продовжити освіту в університеті. Так, 2 роки школи та 5 в університеті, або 3 роки в коледжі і 4 роки за ступеневою системою - виходять ті ж 7 років. Але, звичайно, думаю, що після коледжу фахівці виходять більш кваліфіковані. Тому що учні після коледжу зовсім інакше сприймають університет, майбутню професію.

У нас у коледжі, крім того що студенти отримують професію, вони ще отримують і атестат про середню освіту. Тому що хіба мало - людина може передумати, зрозумів, що хімія, або біологія, або фармація - не його покликання. Будь ласка. У нас багато хто йде здавати тестування, деякі подають документи в інші ВНЗ, якщо раптом розчарувалися. Але мушу сказати, що 90-95% продовжують навчання в університеті на денній і на заочній формі. Ті, хто навчаються заочно, можуть продовжувати навчатися і працювати. У нас зараз немає відбою від фірм, вони просять, щоб ми організували зустріч з випускниками, яких вони хочуть взяти на роботу. Безумовно, вони хочуть набрати кращих, ми б теж хотіли обирати кращих, але, скажу чесно, наш колектив здатний навчити і тих, хто до нас приходить не з найбільш високими знаннями, але хоче вчитися. Було б бажання. Найбільше надбання - це кадри і технічна база, яка відповідає тому статусу, про який ми заявляємо. Студенти у нас, звичайно ж, і розважаються: мають можливість танцювати, співати, брати участь у змаганнях. Коледж чудовий, запрошую всіх.

В.Черних:

- Хочу трохи доповнити. Сьогодні наша матеріальна база - мармур, граніт, сучасне обладнання. Але хотілося б, щоб ви перед тим, як прийняти остаточне рішення, куди вступати, відвідали наші столові. Я багато років ректор, моїм головним завданням було зробити так, щоб студент був ситий. Зазвичай студенти їдять що? Це пиріжок, кава, раніше були сигарети, але сьогодні вони йдуть. Ми створили столові в кожному корпусі, це навіть не їдальні - це студентські ресторани. Чому я до цього прагнув? Тому що 90% тих, хто закінчує ВНЗ, набувають гастрити, далі йде виразка. Ось цього нам не треба. Тому у нас чудові ресторани. Давайте зробимо включення по "Skype" з нашого кафе.

Кухар Олена Шишкіна:

- Життя студента, як правило, не облаштоване з точки зору правильного харчування. Щоб гастрит не став додатком до диплома, в нашому виші створений великий комплекс харчування. Столові є в кожному корпусі. Наша кулінарна рада пильно стежить за нормами, якістю приготування страв. Режим роботи їдалень - з 8.00 до 18.00. Різноманітність страв доступна для будь-якого гаманця. Кожен день меню включає 6-8 салатів, 3 перших страви, 8-10 других страв. Ціни в усіх столових однакові: холодні закуски коштують від 2,5 грн., перші страви - теж від 2,5 грн., другі - від 4 грн. Так, за 15-18 грн. можна зібрати повноцінний смачний обід.

В.Черних:

- Хочу всім сказати, що для роботи за кордоном, насамперед, потрібно знати мову тієї країни, до якої ви приїхали. Друге: потрібно пройти тестування. Без цього нікуди. Ви платите від 400 до 700 дол. США, у вас приймають документи, і дзвонять нам чи запит на інформацію, чи вчився цей студент у нас у виші. Після цього протягом 10 днів ви здаєте тест, що складається з 7-10 тисяч питань. Якщо ви відповіли на них, то ви отримуєте роботу. У нас багато випускників виїхали за кордон. Ми зараз почуємо деяких наших випускників зі "Skype".

Випускник НФаУ Сергій Слободзян, США

- Як ви потрапили за кордон, де ви працюєте?

- Доброго дня. Я вступив до аспірантури, отримав ступінь кандидата економічних наук. Після працював у декількох університетах, але оскільки отримати постійну роботу було важко, я підтвердив свій диплом. Зараз працюю клінічним фармацевтом у госпіталі, при відділі невідкладної допомоги. Оплата праці у клінічних фармацевтів усе-таки трохи нижча, ніж у фармацевтів-провізорів у роздрібних аптеках. Такі фахівці тут отримують близько 120 тис. дол. США на рік. Звичайно, у роздрібній аптеці дуже напружена робота, але просто так гроші тут не платять.

- Валентине Петровичу, цього року в багатьох ВНЗ буде урізане держзамовлення. Чи відомо вам, наскільки воно буде зменшене у вашому виші, яких спеціальностей це торкнеться? За вашими прогнозами, наскільки це відіб'ється на конкурсі - буде легше вступити цього року чи ні?

- Всі вступлять до всіх виші й до нашого теж. Державне замовлення у наш ВНЗ складе всього-на-всього 20 бюджетних місць. Чому? Може, ви скажете, що нас міністерство не любить. Ні, дуже навіть любить. У нас унікальні спеціальності, тому всі йдуть на контрактну основу, і нам виділяють мізерну кількість бюджетних місць. Вона розподіляється просто: 10 місць для коледжів, решта - для сиріт, інвалідів. З року в рік ми маємо маленьке держзамовлення, але, тим не менш, набираємо щорічно 3 тис. студентів. Усі хочуть, насамперед, придбати спеціальності унікальної фармації. Тому ми не відчували ніколи ніяких труднощів. Щодо того, що до нас менша кількість прийде школярів, - напевно, так. Але ми об'їздили всі коледжі медичного та фармацевтичного спрямування. Багато хто виявив бажання у нас навчатися на стаціонарі.

- Яка вартість навчання на контракті?

- Все залежить від спеціальності. Економічна спеціальність, біотехнології - 6-7 тис.грн. на рік, фармація, косметологія - від 12,9 до 13,9 тис.грн. Ми розуміємо, що зараз батькам важко дістати гроші на навчання дитини, але, тим не менш, вони розуміють, що потрібно зробити все можливе, щоб поставити на ноги своє чадо. Ми майже не підвищували вартість навчання протягом останніх 5 років, тільки для новоприбулих на 8-10%, які припадають на інфляцію.

"Skype"-дзвінок випускниці НФаУ Олександрі Кисличенко, Швеція

- Я закінчила університет у 2009 році, потім магістратуру у 2010 році. Спасибі Валентину Петровичу за постійні нагадування студентам про те, що ми повинні бути не тільки професіоналами у сфері своєї діяльності, але і розвиватися, вивчаючи іноземні мови, мати навички водити машину.

Минулого року я виграла грант на навчання. Мене прийняв шведський університет. Моя програма називається "медичні біонауки". У ній пропонується новий підхід до розвитку і стандартизації, створення лікарських засобів. Сподіваюся, що отримані знання мені дуже допоможуть у подальшій роботі.

Я занадто люблю Україну, так що планую повернутися працювати на Україну.

В.Черних:

- Заробіток проходить через призму знань. Ми завжди своїм студентам повторюємо одні і ті ж слова: знання, знання і знання. Друге - англійська мова: без неї сьогодні нічого робити в нашій країні, не кажучи вже про закордон. Третє - знання комп'ютерної техніки не на рівні користувача, а потрібно сьогодні вже знати близько 10 програм. Цьому ми теж навчаємо. Наступне: потрібно в обов'язковому порядку водити машину. Тому що фармацевтам на фірмах відразу дають у користування мобільний телефон і машину. І досвід роботи потрібен. Практично всі наші студенти після 3 курсу працюють на фабриках, заводах, підприємствах, аптеках.

- Скільки у вас гуртожитків, чи є дефіцит місць, яка вартість проживання?

- У нас 5 гуртожитків. У цьому плані всі охочі живуть у гуртожитку. Вартість проживання - 212 грн. До цього було дорожче. Але оскільки студенти звернулися до Кабміну зі словами, що дуже дорого, ми переглянули і знизили вартість. Перший гуртожиток у нас елітний. Багато хто задає питання щодо гуртожитків під Євро-2012. Багато ВНЗ ремонтують для цього гуртожитки. Нам цей гуртожиток ремонтувати не потрібно: у ньому євроремонт. Ми надали його для поселення в ньому вболівальників, які приїдуть на Євро-2012, його прийняли без зауважень.

"Skype"-дзвінок у гуртожиток НФаУ, студентки 5 курсу Ольга Шитова і Настя Шитова:

- Ми студентки 5 курсу спеціальності "Фармація". Мешкаємо в гуртожитку № 1. Хотіли б висловити подяку університету за гарні умови проживання. Зараз плануємо вступати до магістратури. Усі студенти, які до нас вступають, мають можливість проживати в гуртожитках.

- Чи будуть задіяні гуртожитку № 3 та № 4 у Євро-2012?

- Ні, не будуть.

- Скажіть, будь ласка, яка спеціальність у вашому ВНЗ сьогодні найбільш попоулярна і який на неї конкурс був минулого року?

- Важко сказати. Якщо я хочу бути менеджером, то для мене це головна спеціальність. Звичайно, є у нас основна спеціальність - класична фармація, яка і в Америці, і в Європі є. Що стосується інших спеціальностей, то вони всі цікаві, красиві, я б не хотів образити ту чи іншу спеціальність, тому що, напевно, я, насамперед, бачу того, хто вибрав цю спеціальність. Але якщо ви закінчите нашу класичну фармацію, а хочете бути економістом, то в цьому випадку у нас є навчальні плани, при яких за 1 рік і 4 місяці можна отримати бакалавра з економіки, плюс ще 1 рік і 2 місяці - і отримуєте ступінь магістра. Тобто можна перейти з однієї спеціальності на іншу.

- Чи відправляє ВНЗ своїх студентів проходити практику за кордоном?

- На рік десь від 30 до 50 осіб виїжджає за кордон на практику. Практика проходить практично у всіх країнах колишнього Радянського Союзу. Далі Англія, Франція, Німеччина, США. Ми укладаємо відповідні договори з навчальними закладами, і студенти виїжджають на практику, яка триває від 15 днів до 1 місяця.

- Чи відстежуєте долю своїх випускників після закінчення вишу, який відсоток з них працюють за фахом?

- За фахом йдуть працювати приблизно 85% наших випускників. Що стосується спілкування з нашими випускниками, то у нас є відповідна служба, яка відслідковує, де студенти працюють. Ми з ними спілкуємося й отримуємо досить цікаві дані: багато хто стає заступниками міністрів, особливо в африканських країнах, деякі керують великими фірмами, економічно допомагають університету.

Голова студентського парламенту І.Бондарчук:

- Хотілося б додати стосовно практики. Не тільки наші студенти виїжджають за кордон, а й іноземні студенти приїжджають до нас. Протягом року до нас приїжджали 5 іноземних делегацій, вони проходили у нас практику. Всі відзначили високий рівень організації, навчального процесу, життєдіяльності ВНЗ. Багато хто залишається задоволеним.

Що стосується студентського самоврядування, то це організація студентів, яка вирішує будь-які питання, пов'язані з навчанням, проживанням студентів. Це захист прав студентів, це організація їхнього дозвілля. Ми працюємо з ветеранами нашого ВНЗ, підшефним інтернатом. Ми моніторимо науково-навчальну діяльність, успішність наших студентів, займаємося організацією різних тренінгів, семінарів, лекцій. Організовуємо культурно-масові заходи, різні вечірки, концерти, беремо активну участь у засіданні вченої ради нашого вишу, оскільки з минулого року був прийнятий закон, що вчена рада на 10% має складатися із студентів. У нас це 8 осіб. Також за згодою зі студентським парламентом поселяються або виселяються студенти з гуртожитку, переводяться з контракту на бюджет або навпаки. Відрахування або відновлення студентів також узгоджується з нами. Студентський парламент допомагає студентам вийти з університету не тільки професіоналами своєї справи, але й всебічно розвиненою людиною, набути навички в управлінській діяльності, комунікаціях, спілкуванні з людьми та роботи в команді.

В.Черних:

- Голова студентського парламенту говорить усе чесно, тому що я нічого не можу зробити: ні виселити, ні виключити. Вони приходять і кажуть: "Ні, залишайте його, хоч він і нероба, але ми повинні з ним ще попрацювати".

- Скільки у вас у виші іноземних студентів, чи не виникає з ними міжнаціональних конфліктів?

- Звичайно, ми всі дивимося телевізор, бачимо, що там десь війна, там... У нас у цьому відношенні конфліктів не виникає. Ми намагаємося їх попередити. Якщо ми знаємо про те, що студенти тієї чи іншої держави не дружать зі студентами іншої держави, то ми намагаємося їх відокремити один від одного. Друге: ми намагаємося працювати з лідерами іноземних студентів, щоб вони могли впливати на неслухняних студентів. Але ви не забувайте про те, що сьогодні за "Skype" ми інформуємо батьків про те, як студенти навчаються, чим вони займаються і так далі. Батьки цікавляться, адже вони відправили свою дитину, щоб вона вивчилася і працювала, щоб стала гідним громадянином своєї країни. Також використовується цікавий метод: ми говоримо, що якщо ти хочеш працювати, але будеш себе погано поводити, ми тобі можемо зіпсувати кар'єру. Ми надішлемо листа до фармацевтичного ордеру, який дає право на ліцензію. І студенти цього побоюються. Побоюються вони і свого посольства, яке ми також можемо проінформувати. Багато важелів. Ми намагаємося, щоб у нас був мир і спокій. І якщо щось трапляється, ми залучаємо правоохоронні органи. Був такий момент, коли погано поговорили на вулиці. Щоб конфлікт нівелювати, ми запросили начальника міліції Київського району, він привів із собою співробітників, які вели бесіди, розмовляли, все обговорили. Це нормальне явище, ми повинні вникати в долі. Ми студентів не називаємо іноземними, це наші студенти, просто вони з різних країн.

- Чи має диплом НФаУ силу в Європі? Чи відіграє роль додаток до диплома європейського зразка при пошуку роботи або продовженні навчання в Європі?

- Поза всяким сумнівом. Також має велике значення ось цей додаток і тоді, коли ти шукаєш роботу.

- Я студентка коледжу НФаУ. Хотілося б дізнатися, які умови будуть для нас при вступі на спеціальність "Фармація"?

С.Погорєлов

- Ви вступаєте на стаціонар з комплексного тестування з ваших спеціальних дисциплін. Термін навчання за спеціальністю "Фармація" у вас буде 4 роки. Якщо ви підете на заочну форму навчання, то вступ проходить за співбесідою. Співбесіда теж комплексна, до якої входять ваші спеціалізовані дисципліни. Термін навчання - 4,5 роки. Тобто і на стаціонарі, і на заочному відділенні термін навчання вийде скороченим на рік. Принаймні, так буде цього року.

- Навчання у вас у ВНЗ проходить в одну або дві зміни?

В.Черних:

- Наші студенти навчаються в півтори зміни, до четвертої години навчання закінчується.

"Skype" - дзвінок до Житомирського фармацевтичного коледжу

- У житомирському коледжі ліцензований обсяг прийому студентів на фармацевтичну спеціальність складає 270 осіб за рівнем молодшого спеціаліста, 60 - за рівнем бакалавра та 100 - на заочну форму навчання. На конкурс ми не скаржимося, минулого року на 1 місце у нас претендувало 3 особи на контрактну форму навчання. Вартість контракту молодшого спеціаліста - 6,5 тис.грн. на рік, бакалавр - 7-7,5 тис.грн. В основному у нас навчаються представники нашого регіону: це Рівненська, Волинська, Вінницька, Хмельницька області, області Західної України. У середньому десь 90-100 наших випускників йдуть на заочну форму навчання в НФаУ, 20-25 щорічно йдуть навчатися на стаціонар.

- Чи є можливість навчатися дистанційно?

- Дистанційна форма навчання - це те, що впровадили сьогодні наші колеги із західних країн. Подивіться на заочну форму навчання, яка введена в країнах СНД, і переведіть це все, так би мовити, на комп'ютерну техніку. Тому сьогодні дистанційна форма навчання - це просунута форма. Найцікавіше, що американці за рахунок дистанційної форми навчання отримують шалені гроші. Так само, як Англія і Франція. Сьогодні ми працюємо в цьому напрямку. І вже почали дистанційну форму навчання з усіма коледжами. Тобто сьогодні ми постараємося зробити все можливе, щоб передати коледжам теоретичну базу, яка властива окремих дисциплін. Вони надсилають свої відповіді на наші запитання. Іспит також ми проводимо у дистанційній формі. Це нормальна, просунута форма, вона економічна для тих, хто живе далеко. Вони заплатили за навчання, але ще потрібно приїхати, оплатити проїзд, проживання, харчування. Тому ми сьогодні спрощуємо ці речі і даємо можливість розвивати дистанційну форму, поєднуючи її з очною формою, яка передбачає проведення практичних занять.

- Чи є у вашому виші така проблема, як хабарництво?

- У магазині, на ринку, будинки ведуться такі розмови, як хабарі, хабарі, хабарі. Приклад: у нас навчався племінник заступника міністра охорони здоров'я, не буду називати його прізвище, він уже зараз не працює. Він не склав "крок 2" (іспит, який у разі нездачі перездає за рік), цей заступник міністра йде до міністра і каже, що це його племінник, чи можна йому перездати? Йому відмовили. Рік минув, він здав, отримав диплом. Про що це говорить? Сьогодні введена кредитно-модульна система. Давайте забудемо про ці хабарі, не треба про них говорити, потрібно просто працювати. Кредитно-модульна система передбачає таке: тебе запитують і тобі оцінку ставлять. Це ж тестування. Протягом 5 років кредитно-модульна система переслідує тебе буквально щодня. Все, що ти написав, - твоє. Потім "крок 1" (здається після 4 курсу, в разі нездачі можна перездати в цьому ж році), "крок 2" - я вже розповів, що це таке. І взагалі, що таке хабар? Хто йде на це? Слабкі студенти, які не хочуть вчитися, хочуть просто диплом. Але ж потім буде і практика, де скажуть, що якщо не знаєш, йди вчи.

Щодо хабарів за кордоном. Якщо ти пішов на це злодійство знань, по-іншому не назвеш, тобі дадуть від 7 до 10 років. За шпаргалку у нас не карають, тільки видаляють з тестів, іспиту, а за кордоном, у Скандинавських країнах, за шпаргалку дають 2 роки в'язниці. Що таке шпаргалка? Це злодійство.

Наступне питання буде напевно, платні у нас відпрацювання чи ні? Наприклад, якщо ваш тато чи мама не піде на роботу, то без виправдувального документа йому щось віднімуть із зарплати, причому це в кращому випадку, а в гіршому - звільнять. А чим відрізняється навчання від роботи? Це важка праця студента, але він повинен щодня ходити на заняття. Ми закуповуємо реактиви, прилади, платимо за електроенергію і так далі. Ось студент пропустив заняття, прийшов і каже, що хоче відпрацювати. Але ж з конвеєра пішли всі реактиви, прилади, та й викладач говорить: "Хвилиночку, у мене є навантаження, я це навантаження виконав". І цей випадок можна порівняти з концертом Кіркорова. Всі квитки розподілені, а хтось хоче один у залі сидіти, тому повинен викупити всі квитки. Точно також і тут. Заплати за все - прилади, реактиви. Якщо досліди проводяться на собаках, кроликах, так це ж великі гроші. Сьогодні платні відпрацювання повинні бути там, де є експеримент, а якщо немає експерименту, то там, напевно, повинні бути інші важелі. Кабінет міністрів випустив 3 постанови з цього приводу. Наприклад, за кордоном взагалі не розуміють, що таке відсутність на заняттях. За це студенти виключаються автоматично, тому в них ніяких відпрацювань немає.

Якщо говорити про фармації, тобто поет Асадов. Він втратив зір, але пише чудові вірші. Я хотів би свій виступ закінчити його віршами про те, які будуть аптеки:

Сегодня кибернетика - повсюду.
Вчерашняя фантастика - пустяк!
А в будущем какое будет чудо?
Конечно, точно утверждать не буду,
Но в будущем, наверно, будет так:

Исчезли все болезни человека.
А значит, и лекарства ни к чему!
А для духовных радостей ему
Открыт особый магазин-аптека.

Какая б ни была у вас потребность,
Он в тот же миг откликнуться готов:
- Скажите, есть у вас сегодня нежность?
- Да, с добавленьем самых теплых слов.

- А мне бы счастья, бьющего ключом?
Какого вам: на месяц? На года?
- Нет, мне б хотелось счастья навсегда!
- Такого нет. Но через месяц ждем!

- А я для мужа верности прошу!
- Мужская верность? Это, право, сложно...
Но ничего. Я думаю, возможно.
Не огорчайтесь. Я вам подыщу.

- А мне бы капель трепета в крови.
Я - северянин, человек арктический.
- А мне - флакон пылающей любви
И полфлакона просто платонической!

- Мне против лжи нельзя ли витамин?
- Пожалуйста, и вкусен, и активен!
- А есть для женщин "Антиговорин"?
- Есть. Но пока что малоэффективен...

- А покоритель сердца есть у вас?
- Да. Вот магнит. Его в кармашке носят.
Любой красавец тут же с первых фраз
Падет к ногам и женится на вас
Мгновенно. Даже имени не спросит.

- А есть "Аитискандальная вакцина"?
- Есть в комплексе для мужа и жены:
Жене - компресс с горчицей, а мужчине
За час до ссоры - два укола в спину
Или один в сидячью часть спины...

- Мне "Томный взгляд" для глаз любого цвета!
- Пожалуйста, по капле перед сном.
- А мне бы страсти...
- Страсти - по рецептам!
Страстей и ядов так не выдаем!

- А мне вон в тех коробочках хотя бы,
"Признание в любви"! Едва нашла!
- Какое вам: со свадьбой иль без свадьбы?
- Конечно же, признание со свадьбой.
Без свадьбы хватит! Я уже брала!..

- А как, скажите, роды облегчить?
- Вот порошки. И роды будут гладки.
А вместо вас у мужа будут схватки.
Вы будете рожать, а он - вопить.

Пусть шутка раздувает паруса!
Но в жизни нынче всюду чудеса!
Как знать, а вдруг, еще при нашем веке,
Откроются такие вот аптеки?!

Хотів би всім мамам, татам, дідусям і бабусям побажати, щоб у вас в родині був свій фармацевт - рідний, близький, щоб він міг розібратися в 350 тисячах лікарських препаратів!