Учасники акції проти будівництва дороги через парк Горького в Харкові не пропустили будівельну техніку

Учасники акції протесту проти вирубки в ЦПКіВ ім.Горького дерев 26 травня перегородили дорогу і не пропустили на місце робіт будівельну техніку. Як передав кореспондент "SQ" з місця подій, в акції беруть участь близько 30 осіб, серед них - екс-губернатор Харківської області Арсен Аваков і депутат Харківської міськради Андрій Руденко (фракція "Наша Україна"). Також присутні близько 10 співробітників міліції. За словами заступника начальника Харківського міського управління міліції Олександра Гапурова, правоохоронцям наказано перешкодити зіткненням протестуючих і робітників, що займаються вирубкою дерев. Він підкреслив, що міліціонери не будуть застосовувати силу для розгону учасників акції протесту.

Члени ініціативної групи огородили місце вирубки дерев з боку вулиці Сумської і вул.Новгородської. На шляху будівництва дороги учасники акції розгорнули наметове містечко, ще кілька людей залізли на дерева. За словами протестуючих, на території парку ім.Горького вони знаходяться практично цілодобово. На 14.00 бригада робітників не розпочала зачистку території.

Як повідомив журналістам Ігор Жданюк, який представився начальником будівельного майданчика, сторонні не мають права перебувати на території будівництва дороги. "Я тут повинен проводити роботи. Якщо ви знаходитесь на будівельному майданчику, то я несу за вас відповідальність. Не маючи ні пропуску, ні підпису, знаходитися тут ви не маєте права", - підкреслив І. Жданюк.

Як повідомив "SQ" правозахисник Євген Соловйов, роботи з вирубки лісу в попередні дні велися незаконно, так як дозвіл на проведення будівельних робіт в парку ім.Горького було видано тільки 26 травня. "Підрядник, який повинен був зайнятися безпосередньо будівництвом дороги, отримав датований 26-м травня дозвіл на проведення робіт, які включають таксації дерев. Хоча таксація, яка передбачає опис і оцінку дерев, повинна була пройти до вирубки. Тобто сам факт видачі такого дозволу від 26-го травня говорить про те, що попередні роботи проводилися абсолютно незаконно ", - підкреслив Є. Соловйов.

Довідка "SQ" .19 травня на засіданні виконкому Харківської міськради було ухвалено рішення про будівництво нової дороги. Для цього на ділянці дороги від вулиці Сумської до вул.Новгородської (у районі вул. Білої акації) необхідно вирубати 503 дерева в парку Горького. Натомість вирубаних дерев КП "Харківзеленбуд" отримає 30,5 тис.грн. з міського бюджету на висадку нових дерев.

20 травня почалася вирубка дерев у ЦПКіВ ім.Горького для пробивання нової дороги. Було прорубано близько 0,5 км, після чого ввечері вирубка була зупинена працівниками міліції. Міліцію викликали представники екогрупи "Печеніги". Вранці 21 травня представники екогрупи "Печеніги" (Харків) намагалися, за їх словами, своїми тілами перекрити шлях робітникам, які вирубують ліс в парку ім.Горького.Цього  дня один з членів ініціативної групи, правозахисник Євген Соловйов, був побитий працівниками бригади. 22-25 травня зіткнення між будівельниками, учасниками акції протесту, а також правоохоронними органами продовжилися. За словами екологів, 25 травня четверо учтаніков акції були побиті і затримані міліцією.