На базі люботинської заміської садиби Святополк-Мирських потрібно створити художню галерею. Про це заявив "SQ" люботинський міський голова Володимир Теличко, коментуючи рішення облради про продаж об'єкту. "Я виступаю за те, щоб відновити архітектурний комплекс садиби, те, що залишилося від нього. Байдуже, хто це зробить, - прийде приватний інвестор або будуть виділені кошти з місцевого, обласного бюджетів або держбюджету", - зазначив В.Теличко.

Він зазначив, що Святополк-Мирські є спадкоємцями Ярослава Мудрого - творця Київської Русі. "На території України більше ніде немає місця, де можна було б схилити коліна засновникам Київської Русі, а в Люботині можна це зробити - в храмі, який відновлений недалеко від заміської садиби. "Там уже є що показати людям. Є ще одна садиба іншої гілки Святополків, яка знаходиться в селищі Світ у Білорусі. Білорусь інвестувала у відновлення садиби 3 млн.дол., створивши там національну художню галерею Білорусі", - зазначив В.Теличко.

За його словами, в Білорусі був знайдений правильний підхід до збереження історичної спадщини. "А ми сподіваємося, що хтось купить нашу святиню і почне її відновлювати. Я прихильник державного підходу - повинні бути державні інвестиції. А те, що хоче зробити облрада, - це вимушений захід, адже будинок руйнується. А мені потрібна національна художня галерея! Ми знайдемо, чим ще заповнити приміщення. Поруч з храмом розташоване родове гніздо віце-президента Національної академії мистецтв України, народного художника України Віктора Сидоренка, так що в будівлі можна зробити його виставку", - зазначив В.Теличко.

За словами Олександра Нечипоренка, який працював раніше головою Харківської райдержадміністрації (Люботин знаходиться в Харківському районі), необов'язково інвестувати у збереження і розвиток садиби відразу величезні гроші. "Спочатку потрібно стабілізувати ситуацію, не давати будівлі руйнуватися і почати кроки з відновлення. Навіть якщо ця робота розтягнеться на 10 років - нестрашно. Адже це інвестиція в пам'ять, ці проекти робляться на віки. Садиба вистояла і в часи Люботинської республіки, і в громадянську війну, і в німецьку окупацію. А коли буде видна цілеспрямована політика на відновлення, то зможуть допомогти і нащадки Святополк-Мирських,які мешкають зараз за кордоном", - зазначив О.Нечипоренко.

За словами начальника Головного управління освіти і науки Харківської облдержадміністрації Романа Шаповала, до 21 квітня пам'ятник архітектури знаходився на балансі Люботинського інтернату. 21 квітня на сесії облради було прийняте рішення про включення садиби до переліку об'єктів, які підлягають відчуженню шляхом продажу за конкурсом. Садиба не використовується для навчально-виховного процесу, позашкільної роботи та реалізації культурних та інших програм. Орієнтовна вартість відновлення об'єкта культурної спадщини, яким є будівля, за різними оцінками фахівців складає 35-50 млн.грн. "Зараз будівля в аварійному стані і не може використовуватися для освітніх цілей", - зазначив Р.Шаповал.

За його словами, для відновлення будівлі потрібен інвестор, можливо, це буде держава. "До складу інтернату будівля була включена не за функціями, а для того, щоб у нього був хоч якийсь господар. У управління освіти немає ні людських, ні матеріальних ресурсів для утримання будівлі. Саме тому і було розглянуто питання про її зняття з балансу управління освіти. Зараз будівлею займається управління комунального майна виконавчого апарату облради", - зазначив Р.Шаповал.

Довідка "SQ". Як заявив 6 квітня на засіданні постійної комісії Харківської облради з питань науки, освіти, культури, історичної спадщини, духовності та національних меншин голова Громадської організації по захисту культурної спадщини та природного середовища Люботина Володимир Гостєв, на околиці Люботина руйнується пам'ятка архітектури 19 ст. - Садиба Д.Святополк-Мирського. Вона включає в себе палац, ротонду, церкву Св.Миколая, ландшафтний парк із ставком і 200-річними дубами.

Юридичним власником палацу був облрада, балансоутримувачем - Люботинська школа-інтернат, а користувачем - АТ "Колос".