Национал-большевики добиваются присвоения звания Героя Украины харьковскому разведчикуХарківська міська організація Націонал-більшовицької партії (НБП) направила листа президентові України Віктору Януковичу з проханням присвоїти звання Героя України харківському розвіднику Олександру Святогорову-Зоричу. Про це 26 квітня у прес-центрі інформаційного агентства "STATUS QUO" заявив представник організації Володимир Цимбалюк.

"О.Святогоров-Зорич - легендарна особистість, він родом з Харкова, був розвідником, керував операцією з ліквідації Степана Бандери", - заявив В.Цимбалюк.

Довідка "SQ". Олександр Святогоров народився 15 грудня 1913 р. у Харкові. Працював на металургійному комбінаті "Запоріжсталь". В органах держбезпеки з 1940 р. Під час Великої Вітчизняної війни займався підготовкою розвідувально-диверсійних груп і їх закиданням у тил противника в районах Харкова, Ворошиловграда, Сталінграда. У 1944 - 1945 рр. виконував розвідувальні завдання на окупованих територіях Польщі і Чехословаччини. Забезпечив проникнення у Люблінську розвідувальну школу абвера, завдяки чому вдалося знешкодити багато гітлерівських агентів. Після війни працював по лінії зовнішньої розвідки у країнах Європи. Помер 22 червня 2008 р. у Києві.

О.Святогоров був одним із прототипів героя фільму "Щит і меч" - розвідника Йогана Вайса, який діяв у глибокому тилу ворога. За голову О.Святогорова гітлерівці обіцяли 150 тис. чеських крон. Про нього написано низку книг ("Його ім'я Зорич", "Подвійна пастка", "Смерть і життя поруч"), нарисів та інтерв'ю, знято кілька документальних фільмів.

С.Бандера (1 січня 1909 р. - 15 жовтня 1959 р.) - один з лідерів українського націоналістичного руху на Західній Україні, в 1941-1959 рр. - керівник Організації українських націоналістів (ОУН). У 20-30-х рр. XX ст. брав участь у підпільній боротьбі проти Польщі, в тому числі в організації терористичних актів проти польських чиновників і громадських діячів. З початку 1942 р. до серпня 1944 рр. перебував у спеціальному бараку концтабору Заксенхаузені. У вересні 1944 р. звільнений німцями з концтабору, після чого знову зайнявся організаційними питаннями діяльності ОУН, перебуваючи за межами України. 15 жовтня 1959 р. С.Бандера був убитий агентом КДБ Богданом Сташинським у під'їзді будинку, в якому він жив із сім'єю. Похований у Мюнхені.

Президент України Віктор Ющенко 20 січня 2010 р. підписав указ про присвоєння С.Бандері звання Героя України.