"Відсутність соціальної відповідальності у населення ускладнює боротьбу з епідемією туберкульозу", - заявив 26 березня в прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма. За його словами, виявити хворих на туберкульоз складно, оскільки люди самі до останнього не хочуть йти до лікарні на обстеження. Тому прийняття закону про примусову госпіталізацію хворих на активну форму туберкульозу - вимушений захід, на який пішла влада.

"Введення примусового лікування мені здається вимушеним, але результативним заходом. Це необхідно для того, щоб призупинити процес поширення захворювання в Україні. Але поки у нас є тільки закон, а механізмів його застосування і примусового лікування як такого немає. За логікою, сьогодні Кабінет міністрів повинен розробити порядок застосування тих чи інших норм цього закону, і якщо цей порядок буде прописаний, тоді можна говорити, як буде застосовуватися ця норма на Харківщині", - зазначив І.Шурма.

Віце-губернатор також повідомив, що за останні кілька років в області спостерігається тенденція до зниження епідемічних показників із захворюваності населення на туберкульоз. За словами І.Шурми, смертність від усіх форм туберкульозу за останні два роки скоротилася на 20% і становить 13,1 на 100 тис. населення, на 10% скоротилася кількість випадків рецидивного туберкульозу. Як повідомив І.Шурма, у 2011 р. в області виявлено 1 тис. 444 хворих, усього на сьогодні в регіоні налічується 28 тис. хворих на туберкульоз, з них 3 тис. 900 осіб - з активною формою цього захворювання. Минулого року від туберкульозу в Харківській області померли 332 особи.

І.Шурма зазначив, що показники захворюваності на туберкульоз та рівнем смертності від цієї хвороби в Харківській області нижче, ніж у середньому по Україні. "У Харківській області сьогодні створені всі умови, щоб і лікарі могли проводити активне лікування, і пацієнти почували себе комфортно. У 2011 р. на туберкульозну службу в області було витрачено в цілому 100 млн.грн.", - повідомив віце-губернатор.

Він також зазначив, що в медичних установах, де проходять лікування хворі на туберкульоз, їм забезпечене повноцінне харчування - на одну людину на день виділяється 20 грн. "Те ж стосується забезпечення медикаментами - на ліки для одного хворого виділяється 38 грн. на добу", - підкреслив І.Шурма.

Довідка "SQ". 22 березня Верховна Рада України прийняла в цілому закон про внесення змін до закону "Про боротьбу з туберкульозом", згідно з яким хворих з відкритою формою туберкульозу в Україну будуть ізолювати за рішенням суду.

У Харківській області в 2009 р. було зареєстровано близько 5 тис. осіб з активною формою туберкульозу, під наглядом на диспансерному обліку перебувало ще понад 30 тис. осіб. З початку 2010 р. на грудень минулого року в області спостерігалося зниження рівня захворюваності на туберкульоз на 10%.