У Харківській області протягом 2010 р. було виявлено 53 випадки захворювання людей Лайм-бореліозом через укус кліщів. Як повідомив офіційний сайт Харківської обласної санепідемстанції, заражені кліщі були виявлені в 14 районах області і в Харкові. У 29 населених пунктах інфіковані кліщі зустрічалися вперше, а в цілому по області такі кліщі зустрічалися в 178 населених пунктах.

У минулому році в лабораторії ОблСЕС було досліджено 1 тис. 98 іксодових кліщів, з них зараженими виявилися 138 (12,6% загального числа комах проти 10,3% у 2009 р.). За інформацією СЕС, незважаючи на очікувану невисоку чисельність іксодових кліщів в 2011 р., ситуація із захворюванням Лайм-бореліоз в області залишається напруженою.

Довідка "SQ". Лайм-бореліоз (або хвороба Лайма) - трансмісивне (передається через переносника) захворювання, що викликається бореліями. Найчастіше цією хворобою заражаються через укус іксодових кліщів, які є основними переносниками борелій. Крім того, переносниками можуть бути різні кровоссальні комахи (комарі, гедзі та ін.) Ранні прояви хвороби можуть включати жар, головний біль, втому та характерний шкірний висип. У більшості випадків симптоми можуть бути куповані антибіотиками.

У 2009 р. в Харківській області було зафіксовано 43 випадки захворювання людей на хворобу Лайма.