"Держава повинна привести будинки в порядок, щоб в них можна було організовувати об'єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), і тоді процес піде швидше", - заявив 25 лютого в ефірі радіо "Ера" у Харкові депутат Харківської облради (Партія регіонів) Анатолій Номеровський. За його словами, більшість будинків експлуатуються вже тривалий час, і в них потрібно багато чого ремонтувати, наприклад, покрівлі та комунальні мережі.

"Крім того, в місті потрібно створити спеціальну ініціативну групу, яка б пропагандувала ідею створення ОСББ серед населення. До групи потрібно запросити керівників кращих ОСББ міста, до числа яких входить, наприклад, будинок по вул.Дмитрівській, 5 (Ленінський р-н Харкова, голова ОСББ - Юлія Самойлова). Це краща організація співвласників, яка є в районі, і Ю. Самойлова може розповісти охочим, як і що потрібно зробити. А то зараз навіть спеціальної літератури немає, в якій би описувався процес створення ОСББ ", - зазначив А. Номеровській.

Як зазначив депутат Харківської міськради (фракція КПУ) Олексій Перепелиця, складність створення ОСББ навіть не в тому, що немає відповідної літератури, а вкрай низькій купівельній спроможності громадян. "Припустимо, половина мешканців будинку пенсіонери з мізерною пенсією, а решта взагалі, може бути, без роботи. І як вони будуть створювати ОСББ? Зараз головне - спрямувати зусилля на підвищення купівельної спроможності людей", - зазначив депутат.

За словами керівника проекту з енергозбереження Польсько-української фундації в Харківській області В'ячеслава Гусєва, два попередні роки він керував проектом надання міжнародної технічної допомоги громадам Харківської області. "Я переконався, що проблема навіть не в купівельній спроможності. Адже гроші пропонували міжнародні організації, а від громад вимагалося лише організуватися для співфінансування. Проблема закладена у менталітеті населення, яке тільки й чекає, що хтось прийде до них і зробить все, щоб було добре жити. А світові прогнози говорять про те, що послуги ЖКГ не будуть дешевшати, не відбудеться цього і в Україні. Так що люди повинні зрозуміти, що вихід один - самим об'єднуватися і влаштовувати своє життя. Встановлювати, наприклад, лічильники, які в два рази скорочують споживання тепла, а значить і комунальні витрати ", - зазначив В. Гусєв.

Як зазначив президент Харківського автоклубу Олег Колесник, В. Гусєв дуже зрозуміло пояснив з точки зору культури Європи, що потрібно зробити, щоб платити менше. "Але мова йде про ситуацію в Україні. Автомобілісти часто можуть бачити взимку вільну від снігу ділянку шосе - значить, під ним пролягла теплотраса. Хто ж буде оплачувати ці величезні тепловтрати? Вони не стануть менше, якщо навіть на кожен будинок поставити лічильник. І зараз мешканці платять за послуги з урахуванням цих втрат, і далі будуть платити. Нічого не зміниться ", - зазначив О. Колесников.

Як зазначив депутат облради (фракція партії "Сильна Україна") Андрій Моченков, в інших країнах житлово-комунальна сфера є для інвесторів бажаною областю. В Харківській області є цілий ряд об'єктів ЖКГ, в які можна інвестувати і розвивати цю сферу. "Але проблема в тому, що область слід зацікавити у залученні інвестицій у сферу ЖКГ: залишати на місцях ті кошти, які будуть зекономлені в результаті таких інвестицій. Цю проблему потрібно вирішувати на загальнодержавному рівні", - зазначив А. Моченков.

 

Довідка "SQ". 25 лютого в Харкові пройшло ток-шоу "Коло Запитань", в якому взяли участь депутати обл- та міськрад, політологи, економісти, представники громадських організацій.

Кількість об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) в Харківській області за 2011 р. планується збільшити на 120 (зараз в області 455 ОСББ). У 2010 р. було створено 69 об'єднань, за січень 2011 р. - 22 об'єднання.

У 2010 р. на інвестпроекти з переоснащення і капремонт будинків ОСББ в області було виділено і освоєно 3,7 млн.грн. Кошти виділялися із стабілізаційного фонду держбюджету в рамках програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2009-2014 рр. для будинків, зданих в експлуатацію до 1 січня 1989 р.