Уточненные правила обмена валют начнут действовать с 28 октябряНаціональний банк України відкоригував правила валютно-обмінних операцій та постановою правління НБУ (від 11.10.2011 № 364) вніс зміни до чинних процедур здійснення операцій. Про це повідомив сайт НБУ.

За інформацією НБУ, купівля валюти банком на суму до 150 тис.грн. буде здійснюватися при пред'явленні клієнтом (резидентом або нерезидентом) документа, що посвідчує особу. У квитанції будуть вказуватися тільки дані ідентифікації клієнта, який здійснив продаж іноземної валюти. Копіювання сторінок документа, що посвідчує особу клієнта, в цьому випадку забороняється.

Продаж готівкової іноземної валюти банками одній особі в один операційний день у сумі, що не перевищує в еквіваленті 150 тис. грн., здійснюватиметься при пред'явленні клієнтом документа, що посвідчує особу і підтверджує його резидентність. Касир банку, перевіривши резидентність клієнта, зобов'язаний заповнити квитанцію про здійснення валютно-обмінної операції і забезпечити збереження копій сторінок документа, на підставі якого проведена ідентифікація особистості. Ці копії засвідчуються відбитком штампа каси банку або пункту обміну валюти.

Дані про особу, отримані в процесі обслуговування клієнтів при здійсненні валютно-обмінних операцій, є банківською таємницею з відповідним режимом зберігання, передбаченим ст. 10 закону України "Про банки і банківську діяльність".

Як повідомив Нацбанк, вищезгадані зміни є тимчасовим заходом спрощення правил проведення валютно-обмінних операцій, які будуть діяти з 28 жовтня 201 р. до 1 вересня 2012 р.

Довідка "SQ". З 23 вересня, згідно з постановою НБУ № 278, в Україні діють нові правила обміну валюти, відповідно до яких обміняти валюту, незалежно від її суми, можна тільки після пред'явлення паспорта та оформлення ксерокопії документа. Для цього банки та обмінні пункти повинні бути обладнані ксероксами. Пізніше, 12 жовтня, Нацбанк дозволив комерційним банкам купувати іноземну валюту у населення без копіювання паспортів.