Харківська державна академія дизайну і мистецтв (ХДАДМ) відзначить 90-річчя з дня заснування. Як повідомив 25 жовтня журналістам ректор ВНЗ Віктор Даниленко, з 31 жовтня до 4 листопада пройде низка заходів, присвячених цій даті.

2 листопада в Харківському художньому музеї (початок о 13.00) відкриється ретроспективна виставка робіт класиків викладацької діяльності академії, яких уже немає в живих, а також нинішніх викладачів і випускників. Голова Харківського відділення Національної спілки художників України Віктор Ковтун повідомив, що, зокрема, до експозиції увійдуть роботи першого ректора академії Олексія Кокеля, Миколи Самокиша, який у 1930-і роки керував батальною майстернею навчального закладу, народних художників України Олександра Хмельницького, Адольфа Константинопольського, Василя Ганоцького, народного художника УРСР Григорія Томенка, Віктора Чауса та найстарішого художника України Олександра Вяткіна, якому скоро виповниться 90 років. Також буде представлена ​​графіка, і в одному з розділів - скульптура. Крім робіт класиків, будуть експонуватися і твори молодих художників. В.Даниленко відзначив, що одночасно з виставкою в художньому музеї та в галереї ХДАДМ "Академія" відкриється експозиція дизайнерських робіт.

Ректор додав, що до ювілею вишу також пройде VI Міжнародний форум "Дизайн-освіта - 2011". У його програмі - конкурс робіт студентів-дизайнерів, конкурс академічного малюнка, наукова та студентська конференції, презентація видань ХДАДМ та круглі столи.

Як повідомив В.Даниленко, вища художня освіта в Харкові бере початок 1921 р., але вона має більш глибоке коріння, тому що ще 1768 р. при Харківському колегіумі були відкриті художні класи. Ректор додав, що останнім часом люди з дизайнерською та художньої спеціальностями користуються більшим попитом, ніж десять років тому. Особливий попит мають фахівці з графічного дизайну та дизайну інтер'єру.