"Управління моніторингу прав людини в системі МВС ліквідовано приблизно через місяць після приходу на посаду міністра Анатолія Могильова. Я більше не працюю помічником міністра внутрішніх справ з прав людини", - заявив 25 червня журналістам харківський правозахисник колишній помічник міністра внутрішніх справ з прав людини Юрій Чумак .

"Не хочу перебільшувати можливості помічника міністра, але ми, як цивільні особи, мали можливість працювати в міліції і отримувати інформацію про правопорушення в системі МВС. Ми могли "виносити сміття з хати", мали можливість ініціювати перевірки в органах внутрішніх справ. Для нас порушення прав людини було проблемою, ми не були пов'язані корпоративними інтересами в міліції. Зараз громадський контроль над діями міліціонерів значно послаблений", - зазначив Ю. Чумак. За його словами, також припинено роботу мобільних груп, які могли в будь-який час відвідати райвідділ і перевірити, чи не порушуються там права людини.

Громадська рада з прав людини при МВС юридично не розпущена, вона існує в центрі і на місцях, однак її діяльність ні в чому не проявляється. "Ми писали і відкритого і закритого листа міністру Анатолію Могильову з проханням прояснити ситуацію - чи існує рада, чи буде вона збиратися, проте отримали відповідь у дусі "на городі бузина, а в Києві дядько", в якому про раду нічого конкретного сказано не було", - зазначив Ю. Чумак. За його словами, у ради завжди було два співголови - міністр внутрішніх справ і правозахисник. "До недавнього часу це був харківський правозахисник Євген Захаров. Проте тепер раду від правозахисників очолив Едуард Багіров", - заявив Ю. Чумак.

Довідка "SQ". Управління моніторингу прав людини та інститут помічників міністра внутрішніх справ з прав людини були створені в системі МВС при міністрі Юрії Луценку. Громадська рада з прав людини при МВС була створена в 2005 р., її очолював Є. Захаров, однак у квітні цього року А. Могильов заявив, що в системі МВС буде створено раду з прав людини на чолі з Е. Багіровим. Докладніше можна прочитати тут.