Кожен 14-й українець відчув на собі тортури в міліції. За останні два роки понад 5 тис. соіб в Україні звернулися до служби внутрішньої безпеки міліції і до помічників міністра внутрішніх справ зі скаргами на неправомірні дії міліції. Про це 25 червня повідомив журналістам харківський правозахисник Юрій Чумак, з посиланням на дані адвокатів Української Гельсінської групи.

За його словами, з тортурами в міліції в Україні стикається близько 30% підозрюваних в кримінальних справах. "Головна проблема в тому, що співробітники міліції працюють не для громадян, а для показників. Кожен райвідділ повинен розкрити більше злочинів, ніж у попередньому місяці. Така процентоманія призводить до поганих наслідків", - заявив Ю. Чумак. За його словами, за міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова "така процентоманія набула гіпертрофованих форм - доходить до того, що міліціонерам спускається подекадно план розкриття злочинів".

"Чи відповість міліціонер за свої неправомірні дії перед законом - сказати точно не можна. Ймовірність того, що співробітник міліції, що застосував незаконне насильство, понесе заслужене покарання - низька. А ось те, що начальник за нерозкриті злочини знизить тебе на посаді або звільнить - ця ймовірність дуже велика. Тому і порушують закон, щоб домогтися розкриття", - заявив Ю. Чумак.