Борьбу с контрафактом нужно начинать со сферы образования - эксперт"Боротьбу з контрафактною продукцією потрібно починати з того, що вводити в початковій школі спеціальні уроки на цю тему", - заявив 25 лютого журналістам співробітник НДІ інтелектуальної власності (Харків) Сергій Глотов. За його словами, проблема контрафактної продукції "була, є і буде", а економічні оберти контрафакту порівнянні з незаконною торгівлею зброєю і наркотиками, яку теж ніяк не вдається припинити.

За словами С.Глотова, закон України про авторське право та суміжні права містить усі необхідні пункти, достатні для того, щоб авторське право в країні і в інтернеті охоронялося належним чином. "Але у випадку з контрафактом йдеться ще й про економічні аспекти. Умовно країни ринку об'єктів авторського права можна розділити на дві категорії - постачальники і споживачі. У число постачальників входять США, Великобританія, Німеччина і Франція, інші споживають продукцію. Завдання правовласників - боротися за економічні права на внутрішньому та зовнішньому ринках", - зазначив С.Глотов.

За його словами, в США на внутрішньому ринку боротьба з контрафактом ведеться кількома громадськими організаціями за підтримки держави. "На боротьбу витрачаються колосальні гроші, але при цьому контрафакт можна знайти навіть у Нью-Йорку. Справа в тому, що крім економічного аспекту йдеться про культуру користувачів, про їх налаштованості поважати чуже право. Наприклад, німець подумає і в 95% випадках скаже, що йому контрафакт не потрібен. Так що в боротьбі з контрафактом одну з вирішальних ролей відіграє усвідомлене рішення громадянина купити ліцензійну продукцію", - зазначив С.Глотов.

За словами президента компанії "ІТЛ" (Харків) Юрія Удовенка, особливо непростий ситуація з авторським правом стала після появи інтернету. "Користуючись інтернетом, ми можемо порушити авторське право мимоволі. Адже деякі програми можуть самі оновлюватися, а картинка, яку ми хочемо просто подивитися, вже скопійована в буфер. Тобто, згідно закону - ви вже злочинець і навіть не знаєте про це. Проблема складна , і як її вирішити, стовідсоткових рецептів поки немає, але ясно, що традиційними методами проблему не вирішити", - зазначив Ю.Удовенко.

Він також повідомив, що одне з компромісних рішень може полягати у введенні загального податку на користувачів інтернету. "Потрібно на рівні держави прийняти, що якщо людина користується інтернетом, то вона вже апріорі користується контрафактною продукцією. Податок може бути аналогічним тому, який сплачується з користувачів мобільного зв'язку до Пенсійого фонду. Податковим агентом виступлять інтернет-провайдери, які будуть перераховувати податок до спеціального недержавного фонду. Фонд розподіляв би внески авторам. Таким чином Україна показала б світу, що прагне до ефективного вирішення проблеми авторського права", - зазначив Ю.Удовенко.

Довідка "SQ". Міжнародний альянс інтелектуальної власності у своєму щорічному звіті за 2010 р. зазначив, що в Україні стрімко розвивається піратство, а влада не виявляє інтересу до боротьби з ним.

Альянс, який би сім асоціацій американських виробників контенту, рекомендував Торговій палаті США включити Україну в "список 301" (щорічний рейтинг країн за рівнем захисту прав інтелектуальної власності), що тягне за собою економічні санкції.

Включення країни до цього списку виключає її з "Загальної системи привілеїв" - програми, створеної урядом США з метою сприяння економічному зростанню країн, що розвиваються шляхом надання безмитного режиму для імпорту в США 3,4 тис. видів товарів із 140 обраних країн.

Серед товарів, які Україна експортує в США і які потрапляють під дію привілеїв, - сталь, електротовари, протеіносодержащіе продукти, а також деякі види мінералів і металопродукції.

Україна вже була в "списку 301" з 2001 до 2006 рр., у 2002 р. американський уряд застосувало до країни санкції у розмірі 75 млн. дол.