Вывоз строительного мусора не входит в новый ежемесячный тариф: за него надо платить отдельно"Будівельне сміття не відноситься до негабаритного: воно вивозиться за окремим договором", - заявила 25 січня журналістам заступник директора КП "Житлкомсервіс" Тетяна Поздєєва. Вона зазначила, що вивезення негабаритного сміття входить до тарифу на вивезення ТПВ. На вивезення ж будівельного сміття можна укласти окремий разовий договір з КП "Комплекс з вивезення побутових відходів".

Т.Поздєєва пояснила, що до негабаритного сміття належать предмети розміром 50х50х50 см. "Умовно кажучи, негабаритне сміття - це речі домашнього вжитку, що не використовуються: старі меблі, побутова техніка, холодильники, газові плити", - зазначила заступник директора "Житлкомсервісу". За її словами, категорії сміття визначені в Правилах надання послуг з вивезення побутових відходів, затверджених постановою Кабінету міністрів України № 1070 від 10 січня 2008 р.

Як повідомив директор Департаменту житлового господарства Харківської міськради Роман Нехорошков, зараз у Харкові визначають додаткові місця для складування негабаритних відходів. "Оскільки коли негабаритне сміття складують біля під'їздів, то ускладнюється сам процес вивезення цього сміття спецтехнікою і доводиться залучати дворових робітників", - додав Р.Нехорошков.

Довідка "SQ". У Харкові встановили нові норми накопичення побутових відходів у розмірі 2,15 куб. м на людину на рік. Раніше ця норма становила 1,5 куб.м. Як повідомив Р.Нехорошков, вартість вивезення 1 куб.м сміття для населення тепер становить близько 47 грн. (раніше вона становила 28 грн.). На день норма утворення сміття на одну людину тепер складає 6 л. Новий тариф на послугу з вивезення сміття з однієї людини на місяць становить 9 грн. 50 коп. До тарифу включені вивезення твердих побутових відходів, негабаритних відходів та сама утилізація сміття.