В Харькове заложили первый камень под строительство мемориала микробиологамУ Харкові 24 листопада заклали перший камінь під будівництво меморіалу видатним, репресованим мікробіологам. На урочистій церемонії закладення каменя присутні учасники з'їзду мікробіологів, що проходить у Харкові, родичі колишнього директора Інституту мікробіології та імунології ім.І.Мечникова Степана Коршунова з Краматорська (Донецька обл.), а також представники Інституту мікробіології та Харківського державного медуніверситету.

Як повідомив журналістам директор Інституту мікробіології та імунології ім.І.Мечникова АМН України Юрій Волянський, інституту наступного року виповнюється 125 років. "Це один з найстаріших у світі науково-дослідних інститутів нашого профілю. Ми багато уваги приділяємо історії науки медицини, ветеринарії. За нашою ініціативи створений пам'ятник Іллі Мечникову на вулиці Пушкінській, і ми продовжуємо цю роботу", - зазначив Ю.Волянський.

За його словами, репресії медиків, і насамперед мікробіологів, у СРСР почалися з нашого інституту, коли 1929 р. його відвідав І.Сталін. Першим був заарештований Степан Коршунов, який був у той час директором інституту. Це було ще в грудні 1929 р., ще далеко до 1937 р., і на початку 1930 р. він був розстріляний. Одночасно з ним у СРСР було заарештовано 47 мікробіологів, медиків та ветеринарів. Багато хто з них не повернувся з таборів, загинувши там. Мікробіологів звинувачували в тому, що вони поширювали мікробіологічну зброю і заражали нею населення. Тоді епідемії траплялися часто, і звинуватити вчених було легко.

За словами Ю.Волянського, відвідування Сталіним харківського інституту 1929 р. було пов'язане, мабуть, з тим, щоб обговорити перспективи початку виробництва в країні мікробіологічної зброї. Найімовірніше, С.Коршунов став заперечувати проти таких перспектив, тому що він усе життя боровся з вірусами. Адже достатньо кілька грамів спеціально розроблених вірусів, щоб знищити все людство. Незгода з політикою партії, мабуть, і послужила початком репресій проти мікробіологів.

Як повідомив директор інституту, в меморіальному комплексі буде пам'ятник ще одному колишньому директору інституту Віктору Жданову (був також головним державним лікарем СРСР). "Уперше в світі в нашому інституті, з ініціативи В.Жданова, було встановлено, що гепатит викликається вірусом гепатиту. Він також ініціатор розробки вакцини проти поліомієліту. Тому в меморіальному комплексі імовірно будуть дві гранітні стели, на одній з яких будуть викарбувані імена харківських учених (С.Коршунова та В.Жданова), а на іншому - імена видатних, а також репресованих і розстріляних мікробіологів СРСР.

За словами Ю.Волянського, на створення пам'ятника буде оголошений конкурс, спеціальна комісія розгляне проекти і вибере кращий з них. Передбачається, що для установки меморіалу буде знесена частина огорожі інституту вздовж вул.Пушкінської, і меморіал буде доступний для відвідування перехожими. "Коли буде відкритий пам'ятник, сказати складно. Все буде залежати від того, як швидко архітектори розроблять проекти, а скульптори оброблять 40 т граніту. Поки можна сказати, що пам'ятник буде побудований не раніше 2012 р. ", - відзначив Ю.Волянський