В Харькове снесли памятник педагогу А. МакаренкоПам'ятник педагогу Антону Макаренку, який був встановлений у районі парку Горького у Харкові, сьогодні, 24 жовтня, демонтували. Про це повідомили "SQ" у прес-службі Харківської міськради.

Пам'ятник демонтований у рамках реконструкції парку. Планується найближчим часом перенести його на територію заводу "ФЕД". Як повідомив офіційний сайт міськради, щоб перевезти, пам'ятник розібрали на частини. Дозвіл на перенесення видала Державна служба з питань національної культурної спадщини. Перенесенням пам'ятника займається СКП "Харківзеленбуд".

За словами головного архітектора Харкова Сергія Чечельницького, з ініціативою перенесення пам'ятника виступило керівництво ДП "Харківський машинобудівний завод "ФЕД", оскільки А.Макаренко має безпосереднє відношення до заводу: "ФЕД" був заснований 1927 р. на базі невеликих майстерень Дитячої комуни їм . Ф.Дзержинського під керівництвом А.Макаренка. Пізніше заводчани встановили пам'ятник педагогові на зібрані гроші. На підприємстві вже підготували місце для пам'ятника між адміністративним корпусом заводу і складальним цехом.

"Зараз проходить глобальна реконструкція парку Горького та прилеглих до нього територій. До них відноситься майданчик, на якому стояв пам'ятник і де досі розташована дошка пошани Київського району, яка вже давно не використовується за призначенням. Упорядковувати територію треба комплексно, а не вибірково", - підкреслив С.Чечельницький.
 

Довідка "SQ" Антон Семенович Макаренко (1888 - 1939 рр.) - радянський педагог і письменник. Відомий педагогічними працями з проблем безпритульних і впровадженням у радянських колоніях та інтернатах власної методики виховання, автор книг "Педагогічна поема", "Прапори на баштах".