У школах Харкова та області пройде великий дослідницький проект "200-річчя Бородинської битви: Україна пам'ятає". Як повідомила 24 жовтня журналістам перший проректор Харківського гуманітарного університету "Народна українська академія" (ХГУ "НУА") Катерина Астахова, проект розрахований на рік і має на меті формування позитивного історичного мислення у школярів та привернення уваги громадськості до ювілею великої історичної події.

За словами проректора, головним заходом проекту стане турнір учнів 10-11-х класів. Під керівництвом учителів вони проведуть науково-дослідницьку роботу з вивчення історії cлободскіх полків, які брали участь у бойових діях Великої Вітчизняної війни 1812 р. і в Бородинській битві. У березні 2012 р. школярі представлять результати своїх досліджень. Для переможців турніру планується організувати екскурсійну поїздку на Бородинське поле (Московська обл., Росія).

"У нас ставлення до вітчизняної історії сьогодні або іронічне, або негативне. Позитивного історичного мислення в нашому менталітеті немає. Наявність негативної історичної свідомості для школярів і студентів - річ досить тривожна. Якщо подивитися шкільні та вузівські підручники, то вся історія України - це нескінченні страждання і муки народу. І навіть пам'ятні дати, які відзначаються в останні час, це, як правило, трагічні дати. В результаті ми отримали досить складний стереотип, який важко змінити: Україна - об'єкт світової історії, але не суб'єкт, - відзначила К.Астахова. - Ми шукаємо ті моменти в історії, які дозволяють сформувати історичний позитив, які дозволяють пояснити нашим школярам та студентам, що у нашому вчора - не тільки туманне і чорне. Треба визнати, у нас справді складна історія, але потрібно намагатися знаходити в ній позитив і ті моменти, якими можна пишатися".

К.Астахова зазначила, що інтерес до проекту виявили більше 150 учителів міських шкіл і шкіл семи районів області. Проректор сподівається, що до ініціативи приєднається більша кількість шкіл.

Також вона додала, що активних бойових дій на території сучасної Харківщини у 1812 р. не було, але тут формувалися ополчення і полки. З цих територій значна частина населення була мобілізована для участі в згаданих подіях.

Проект організований ХГУ "НУА" спільно з управлінням освіти і науки Харківської облдержадміністрації та Департаментом освіти Харківської міськради. Партнерами проекту стали Генеральне консульство Росії в Харкові, фонд "Російський світ" та історичний факультет Харківського національного університету ім. В.Каразіна.

Довідка "SQ". Бородинська битва - найбільша битва Вітчизняної війни 1812 р. між російською і французькою арміями. Відбулося 26 серпня (7 вересня) 1812 р. у с. Бородине, в 125 км на захід від Москви. У ході 12-годинного бою французької армії вдалося захопити позиції російської армії в центрі і на лівому крилі, але після припинення бойових дій французька армія відійшла на вихідні позиції. На наступний день командування російської армії початок виведення військ. Вважається самим кровопролитним в історії серед одноденних битв. За оцінками сукупних втрат, щогодини на полі гинуло 2 тис. 500 осіб.