Мешканець Барвінківського району (Харківська обл.) подав позов до Харківського окружного адміністративного суду до Барвінківської райдержадміністрації (РДА) з вимогою визнати безпідставним відмову РДА в наданні йому публічної інформації, а також визнати її бездіяльність. Про це "SQ" повідомила начальник відділу забезпечення діяльності апарату Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Головного юридичного управління ХОДА Тетяна Барановська.

Як зазначила Т.Барановська, вимоги позивача є безпідставними. "Мешканець Барвінківського району написав запит на Барвінківську РДА з вимогою надати йому інформацію про використання водного об'єкта на території даного району. Крім договору оренди чоловік запрошував таку інформацію, як ідентифікаційний код орендаря, аналізи стану води у водоймі, використання гідротехнічних споруд і так далі. Крім того, позивач просив, щоб йому надали інформацію про надходження коштів до бюджетів різних рівнів від використання цього водного об'єкта і земельної ділянки, де ця водойма знаходиться", - зазначила Т.Барановська.

За її словами, райдержадміністрація відповіла на запит і надала мешканцю Барвінківського району ту інформацію, якою володіла - копію розпорядження і сам договір оренди. "Щодо інших питань вона не є розпорядником інформації. Як нам відомо, позивач не став звертатися із запитами до інших структури, які володіють інформацією, яка цікавить його", - підкреслила Т.Барановська.

Вона також повідомила, що позивач вимагає відшкодування в розмірі 7 тис.грн. за моральний і 1 тис.грн. - матеріального збитку. "При цьому він абсолютно не обгрунтував моральну шкоду. А матеріальний збиток чоловік зажадав за звернення до послуг адвоката, яким він сам є", - додала Т.Барановська. Судове засідання мало відбутися 24 червня, однак було перенесене на 9 серпня.

Довідка "SQ". 9 травня в Україні набув чинності закон "Про доступ до публічної інформації". Закон покликаний спростити доступ громадян до інформації органів влади та місцевого самоврядування, уніфікувати порядок акредитації журналістів, прискорити терміни отримання відповідей на запити з державних установ. Документ містить перелік гарантій на дотримання прав на надання публічної інформації, а також поетапний порядок доступу до неї. Крім того, документ дає визначення таких понять, як конфіденційна, таємна та службова інформація, регламентуючи порядок її надання.

5 травня президент України Віктор Янукович підписав два укази про забезпечення доступу до публічної інформації в зв'язку зі вступом 9 травня в силу відповідного закону. В указах президент поклав персональну відповідальність за виконання закону про доступ до публічної інформації на керівників центральних органів виконавчої влади.