Підрозділи Головного управління МВС України в Харківській області після зміни керівництва міліції "спеціалізуються" з вилучення патронів калібру 5,6 мм і саморобних пристроїв для стрільби дробом. У 61% всіх випадків вилучень зброї та боєприпасів у регіоні вилучалися саме патрони (52 з 82), в 65,4% випадків вилучень патронів - патрони саме цього калібру (34 вилучення з 52). Такі результати дослідження правозахисників, зокрема, Харківської правозахисної групи, "100 днів нового керівництва МВС". Дослідження презентували 24 червня в Харкові.

За словами колишнього начальника Управління моніторингу прав людини в діяльності МВС Олега Мартиненка, в деяких випадках в одному і тому ж райвідділі міліції кожного разу вилучалая однакова кількість патронів.                        О. Мартиненко заявив, що "ці цифри можуть свідчити про те, що в МВС існують плани, які вимагають показників, і співробітники правоохоронних органів штучно їх завищують".

За словами правозахисника, подібна "спеціалізація" спостерігається практично у всіх регіонах України. Зокрема, в одному з міських відділів міліції в Луганській області у квітні - травні чотири рази було вилучено по 200 г амоніту та електродетонатор. В Одеській області з 187 випадків вилучень 132 - холодної зброї. Правозахисник зазначив, що такі збіги теоретично можливі, і, може, "кожна область історично має свій вид зброї", але в епоху глобалізації це навряд чи можливо, "не може бути такого, щоб в одному районі люди ходили тільки з патронами, у іншому - тільки з ножами ".