85,9% опитаних харків'ян заявили про існування проблеми збору та вивозу побутових відходів з території міста. Для них утилізація сміття в Харкові є болючою темою. І тільки 12,4% харків'ян заявили, що такої проблеми в місті не існує. Такі результати експрес-опитування "Проблема побутових відходів у м. Харкові: хто винен і що робити?", презентовані 24 червня Харківською філією Інституту проблем управління ім. Горшеніна (Київ).

Крім того, на думку харків'ян, важливу роль у забрудненні міста відіграють "організаційні чинники" - недостатня кількість сміттєвих контейнерів, урн і т.п. (43% респондентів), відсутність належного контролю з боку місцевої влади (37,9%), бездіяльність комунальних служб (34,2%), нерегулярний вивіз сміття (20,7%), нестача двірників або погана їхня робота (19,7 %). 20,6% респондентів заявили, що всі вказані вище причини провокують створення стихійних звалищ у межах міста.

Незважаючи на те, що велика кількість опитаних бачать причину забрудненості міста в поганій роботі комунальних служб, 27,1% опитаних дали позитивну оцінку їх роботі з прибирання території, 52,2% дали середню оцінку і 20,1% - негативну.

75,2% опитаних харків'ян підтримали ідею впровадження системи сортування побутових відходів. На питання про особисту готовність проводити сортування сміття перед його утилізацією 64,8% респондентів відповіли позитивно, 31,6% заявили, що поки до цього не готові.

60,2% респондентів вважають, що відповідальність за стихійні звалища несуть санітарні служби міста. Крім того, більше 40% респондентів вважають, що стихійними звалищами повинні займатися ЖЕК і комунальні служби, 44,9% - мер, 48,5% - підприємства з вивезення сміття. Думка про те, що мешкнаці районів, прилеглих до стихійних звалищ, теж повинні нести відповідальність за цю проблему, підтримали тільки 19,4% опитаних. За введення жорстких штрафних санкцій за організацію стихійних звалищ сміття висловилися 74,3% опитаних. 18,4% харків'ян не бачать необхідності у введенні штрафних санкцій.

Довідка "SQ". Опитування "Проблема побутових відходів у м. Харкові: хто винен і що робити" проводився 15 - 18 червня. Згідно з випадковою вибіркою, було опитано 600 мешканців Харкова віком від 18 років.