Дистриб'ютор каналів групи "Discovery" (відноситься до каналів, за ретрансляцію яких провайдер повинен заплатити правовласнику - "SQ") звернувся до Нацради з телебачення і радіомовлення України зі скаргою на порушення ліцензійних умов. Про це повідомляється на сайті Нацради. У зв'язку зі зверненням дистриб'ютора призначені позапланові перевірки на семи регіональних компаніях, які працюють під брендом "Тріолан".

Як повідомила "SQ" перший заступник голови Нацради Оксана Головатенко, позапланові перевірки призначені саме на тих компаніях, які вказав дистриб'ютор. "Ми не просто так призначали перевірки "Тріолана" або когось іншого. До нас прийшов лист від "Discovery", і в ньому був перелік компаній. Ми керуємося не переліком мережі "Тріолан", а переліком зазначених компаній", - зазначила О.Головатенко.

За інформацією "Телекритики", 12 травня на засіданні Нацради було відкладено заяву "Тріолана" про розширення території, збільшення кількості обслуговуваних домогосподарств та ресурсу мережі. Також відклали переоформлення ліцензій ТРК "Епсілон-ТБ" і ТОВ "ІТ. Сервіс" (обидва - Харків). На наступне засідання Нацради буде підготовлено інформацію про діяльність цих компаній.

У київському офісі компанії "Тріолан" повідомили, що заявка "STATUS QUO" на коментар керівництва компанії з приводу ситуації, що склалася обов'язково буде розглянута.

Як повідомив раніше директор компанії "Тріолан" Вадим Сидоренко, компанія відмовляється від аналогової трансляції телеглядачам платних телеканалів, до яких входить і "Discovery", оскільки затрати на купівлю прав на них виявилися надто високі. "Більшості абонентів вистачає телеканалів базового пакета (коштує 15 грн./міс.)", - заявив В.Сидоренко.

За його словами, у нових тарифних пакетах, що діють з лютого, платних каналів уже немає. "Для старих абонентів за рік-два вони теж будуть вимкнені. Глядач досить байдуже ставиться до зарубіжного дорогого контенту", - зазначив В.Сидоренко.

За словами О.Головатенко, складно сказати, чому "Тріолан" відмовляється від платних каналів. "Напевно, це пов'язано з їх господарською діяльністю. Можливо, їм не платять люди, а може, ці канали не мають попиту. Ми не вказуємо компаніям, яка кількість каналів має бути в їхній пакетах, а тільки реєструємо їх. Потім ми проводимо щорічні перевірки відповідності зареєстрованого переліку до того, що насправді транслює компанія. І якщо компанія включає додаткові канали або, не доведи Бог, транслює неадаптовані канали, Нацрада відповідно реагує", - зазначила О.Головатенко.

Довідка "SQ". Компанія "Тріолан" надає близько 200 тис. абонентів послуги кабельного телебачення та доступу в інтернет у 10 містах України, в тому числі в Харкові.

В кінці 2010 р., згідно з повідомленнями ЗМІ, великі українські кабельні оператори звинувачували "Тріолан" у демпінгу і заниженні абонентської бази, яка впливає на розмір відрахувань правовласникам контенту.

У березні 2011 р. Нацрада оголосила два попередження ТОВ "Берізка-телесистема" (надає в Харкові та Сімферополі послуги кабельного телебачення під брендом "Тріолан"). У результаті перевірок провайдера було встановлено, що в Харкові замість зазначених 124 каналів транслювалося 179 каналів. У той же час компанія не ретранслює 16 передбачених ліцензією каналів. Без дозволу Нацради провайдер ретранслює близько 40 програм, у тому числі і неадаптовані телеканали. При цьому в компанії відсутні угоди з правовласниками деяких програм.

Скарга компанії "Discovery Communications Europe Limited" надійшла до Нацради 15 березня.